A Roadside Stand NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 5 with Answers

A Roadside Stand NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 5 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Poems Chapter 5 A Roadside Stand with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of A Roadside Stand. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Poems


Page No: 102
Think it Out

Q1. The city folk who drove through the countryside hardly paid any heed to the roadside stand or to the people who ran it. If at all they did, it was to complain. Which lines bring this out? What was their complaint about?

Answer: The poet, Robert Frost, through his poem ‘A Roadside Stand’ has presented a universal countryside picture. The city folk drive fast through the countryside in their cars. They show their indifference towards the rural folk. If at all they did, it was only to complain. The following lines will bring this out –

(i) ‘Then out of sorts’.
At having the landscape marred with the artless paint.
(ii) ‘Of signs that with N turned wrong and S turned wrong.’
They complain the artless paint has spoiled the complete landscape. On seeing N and S turned wrong, they feel irritation.

Q2. What was the plea of the folk who had put up the roadside stand?

Answer: The poor farmers requested the passerby city dwellers to stop at their roadside stalls and buy something so that they too get a chance to earn their living, not just to make their ends meet but also to be able of affording some comfort in life.

Q3. The government and other social service agencies appear to help the poor rural people, but actually do them no good. Pick out the words and phrases that the poet uses to show their double standards.

Answer: The poet criticizes the double standards of the government and other social service agencies who promise to improve the standard of living of the poor farmers and show them the rosy side of life. Yet, when the time comes to deliver their promise, they either forget them or fulfill them keeping in view their own benefits. The poet calls them “greedy good-doers” and “beneficent beasts of prey”, who “swarm over their lives”. The poet says that these greedy people make calculated and well thought-out shrewd moves, to which the innocent, unaware farmers fall prey. These humble and simple farmers are robbed of their peace of mind by these clever people. The poet says,

“…..enforcing benefits
That are calculated to soothe them out of their wits,
And by teaching them how to sleep they sleep all day,
Destroy their sleeping at night the ancient way.”

Q4. What is the ‘childish longing’ that the poet refers to? Why is it ‘vain’?

Answer: Robert Frost in the poem ‘A Roadside Stand’ has given a very lively picture of the poor rural people waiting for the polished city traffic to stop at the stand and help them with money. The poet thinks that they suffer from a childish longing.

They wait there all the day long to hear the sound of cars to stop there by applying its brakes. They wait so eagerly but hardly anyone of the thousand passing cars stop there. They keep their windows to attract them but all in vain. They don’t complain about but the sadness of the untold trusting sorrow lurks on their faces.

Their hope of getting some help of money or cash flow remains unfulfilled. Their all day wait longing proves to be the childish longing in vain. The poor innocent rural people get deeply hurt.

Q5. Which lines tell us about the insufferable pain that the poet feels at the thought of the plight of the rural poor?

Answer: The lines that express the poet’s insufferable pain are:
I wonder how I should like you to come to me
And offer to put me gently out of my pain.


EXTRA QUESTIONS OF A Roadside Stand

Q1. What is the ‘open prayer’ made by the country folks?

Answer: The people in the rural areas make an open appeal to the people of the city. The rural folks pray that they should not be so selfish. Instead, they should stop at the roadside stand and help them lead a better life.

Q2. Bring out the contrast between the urban rich and the rural poor.

Answer: The urban rich are on the move, they are in a hurry, they are speeding looking ahead. They have no time to inquire about the goods put up by rural poor for sale. On the other hand, the rural poor are standing and pleading for help.

Q3. What empty promises are made to the country people?

Answer: The people in power use the media to assure the country folks that they would be soon pulled out of their poverty. Such tall promises turn out to be false as they are never fulfilled.

Q4. What do the country people want?

Answer: The country people want a share in the wealth enjoyed by the city people which they also have a right to, so that they can improve their conditions and lead better lives just as those promised by the movies and which the government has denied them.

Q5. What kind of support do the country folks expect to receive from city dwellers?

Answer: The country folks starved of cash, look for financial support and patronage from city dwellers. They feel that if they could have some cash with them, then they could lead a much better and prosperous life.

Q6. What different attitudes do the city dwellers display to the country people?

Answer: The city dwellers are indifferent to the plight of the country people and ignore the stands selling their goods. They get irritated with them for spoiling the landscape with their wrong signboards. They also exploit them for their selfish gains by offering them hollow charity which spoils their lives.


Q7. What is the childish longing that the poet refers to? Why is it vain?

Answer: Childish longing seems to emanate from the roadside shed, for a life that is described in ‘ the movies, a life so far removed from their life in the village. The thoughtless occupants of a car who stop at the shed to buy a gallon of gas, speaks of the disconnect that exists in the perceptions of town people with regard to the villagers.

Q8. What hope does the poet nurture about himself when he asks that these people should be put at one stroke out of their pain?

Answer: The poet hopes that these people are put at one stroke out of their pain. The poet wants that the authorities should come to him and offer to put him ‘gently out of my pain’. The poet identifies himself with the village folks as far as their economic conditions are concerned.

Q9. Who do these pitiful kin refer to? Why will they be mercifully gathered in?

Answer: These pitiful kin refers to the villagers who have been deprived of their home and land. They will be mercifully gathered in to live in villages near the theatre and the stores.

Q10. Who actually stopped near the sheds put up by the farmers at the edges of the road?

Answer: The poet states clearly that three cars stopped but none inquired about the prices of the farmer’s produce. One car stopped to reverse and another asked the way to where it was bound. The third foolishly asked if they could sell it a gallon of gas.


Q12. Which things irritated those passers-by who stopped at the roadside stand?

Answer: The passers-by got irritated by the tastelessly painted roadside stand. The thought that the artless decor of the stand was in disharmony with their surroundings and it had destroyed the scenic beauty of the landscape. Even their ‘N’ and ‘S’ on the signboards was wrongly presented. They did not approve of the things offered for sale.

Q13. What is the open prayer made by the country folk?

Answer: The country folk make an open appeal to the city dwellers that they should not be selfish. They expectantly pray for the city cars to stop at their roadside stand and help them lead a better life.

Q14. Why are the cars called ‘selfish’?

Answer: The poet has used a transferred epithet here. He actually means to call the car owners selfish as they just pass by without a thought for the plight of the owners of the roadside stands and if at all they do stop, it is either to complain or to turn their car round.

Q15. What was the news that was doing the rounds?

Answer: There was news that the people in power were planning to move all these rural people to the city next to the theatre and the big stores. Their lives would be secured and they would not have to worry about themselves any longer. They were promised that they would soon be pulled out of their poverty.

Q16. What is the poet’s complaint in the poem?

Answer: The poet does not complain like passers-by that the landscape has been marred. He is complaining about the lack of opportunity and encouragement to these people in the countryside. He is upset about the sorrow of those who had set up the roadside stall in the hope that people would stop by and some money would tickle into their palms.


We Think the given NCERT Solutions for class 12 English Poems book Chapter 5 A Roadside Stand with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English A Roadside Stand NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment