Kathmandu Solutions for Class 9 English Chapter 10 with Answers

Kathmandu Solutions for Class 9 English Chapter 10 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of Kathmandu. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Prose


Thinking about the Text

Q1. On the following map mark out the route, which the author
thought of but did not take, to Delhi.

Answer: Route is shown by dotted line

(i) Kathmandu to Patna by bus & train
(ii) Patna to Allahabad by boat/Ganges
(iii) Allahabad to Delhi by boat/Yamuna

Q2. Find out the possible routes (by rail, road or air) from Kathmandu to New Delhi! Mumbai / Kolkata / Chennai.

Answer: For self-attempt. Students may take the Atlas of the country and see or find themselves the air, road routes from Kathmandu to New Delhi/Mumbai/ Kolkata/ Chennai.


I. Answer these questions in one or two words or in short phrases.

Q1. Name the two temples the author visited in Kathmandu.

Answer: Pashupatinath and Baudhnath Stupa.

Q2. The writer says, “All this I wash down with Coca Cola.” What does ‘all this’ refer to?

Answer: ‘All this’ refers to eating a bar of marzipan, a corn-on-the-cob roasted in a charcoal stove (rubbed with salt, chilli powder and lemon), and reading a couple of love story, comics and a Reader’s Digest.

Q3. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?

Answer: Vikram Seth sees a flute seller with a pole in his hands with an attachment at the top from which fifty or sixty bansuris protrude in all directions. He compares it to the quills of a porcupine.

Q4. Name five kinds of flutes.

Answer: The reed neh, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, and the high-pitched Chinese flutes.


II. Answer each question in a short paragraph.

Q1. What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers?

Answer: The author finds a difference in selling the articles. The flute seller does not shout out his wares. He makes a sale in a curiously offhanded way as if this was incidental to his enterprise.

Q2. What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?

Answer: A small shrine half protrudes from the stone platform on the river Bagmati. It is believed that when it emerges fully, the goddess inside will escape and the evil period of the Kaliyug will end on the earth.

Q3. The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of

(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath (for example: some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside…)

Answer: The author has drawn powerful images’ and pictures of the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath. These include the following: a group of saffron-clad Westerners struggling to enter the main gate as only Hindus were allowed to enter the temple; a fight that breaks out between two monkeys; and a royal Nepalese princess for whom everyone makes way.

(ii) the things he sees

Answer: the things he sees: Kathmandu is vivid, mercenary, religious, with small shrines to flower-adorned deities along the narrowest and busiest streets; with fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards; shops selling Western cosmetics, film rolls and chocolate; or copper utensils and Nepalese antiques.

(iii) the sounds he hears

Answer: the sounds he hears: Film songs blare out from the radios, car horns sound, bicycle bells ring, stray cows low questioningly at motorcycles, vendors shout out their wares.


III. Answer the following questions in not more than 100–150 words each.

Q1. Compare and contrast the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.

Answer: At Pashupatinath there is an atmosphere of ‘febrile confusion’. Priests, hawkers, devotees, tourists, cows, monkeys, pigeons and dogs roam through the grounds. There are so many worshippers that some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside by others pushing their way to the front. At the Baudhnath stupa, the Buddhist shrine of Kathmandu, there is a sense of stillness. Its immense white dome is ringed by a road. Small shops stand on its outer edge. Most of the shops are owned by Tibetan immigrants. There are no crowds and this is a haven of quietness in the busy streets around.

Q2. How does the author describe Kathmandu’s busiest streets?

Answer: The author describes Kathmandu’s busiest streets as vivid, mercenary and religious, with small shrines to flower-adorned deities along the narrowest and busiest streets. The streets are full of fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards; shops selling Western cosmetics, film rolls and chocolate; or copper utensils and Nepalese antiques.

Q3. “To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?

Answer: The author says this because he is aware of the fact that music appeals to senses. It gives pleasure to every listener. The flute seller does not sell only one kind of flute. He has various types of flutes that represent different customs and culture. The flute seller is a wise sales person. He does not shout out his wares. He plays melodious tunes which fascinate others. Mankind does not have multiple appearances and shapes. It is universal and cosmopolitan. Music soothes everyone’s heart irrespective of their caste, colour and creed. So the author says that to hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.


Thinking about Language

I. Read the following sentences carefully to understand the meaning of the italicised phrases. Then match the phrasal verbs in Column A with their meanings in Column B

1) A communal war broke out when the princess was abducted by the neighbouring prince.
2) The cockpit broke off from the plane during the plane crash.
3) The car broke down on the way and we were left stranded in the jungle.
4) The dacoit broke away from the police as they took him to court.
5) The brothers broke up after the death of the father.
6) The thief broke into our house when we were away.

AB
(i) break out
(ii) break off
(iii) break down
(iv) break away (from someone)
(v) break up
(a) to come apart due to force
(b) end a relationship
(c) break and enter illegally; unlawful trespassing
(d) of start suddenly, (usually a fight, a war or a disease)
(e) to escape from someone’s grip
(f) stop working

Answer:

AB
(i) break out
(ii) break off
(iii) break down
(iv) break away (from someone)
(v) break up
(d) of start suddenly, (usually a fight, a war or a disease)
(a) to come apart due to force
(f) stop working
(e) to escape from someone’s grip
(b) end a relationship
(c) break and enter illegally; unlawful trespassing

II. 1: Use the suffixes -ion or -tion to form nouns from the following verbs. Make the necessary changes in the spellings of the words.

Example: proclaim – proclamation

cremate act exhaust
invent tempt immigrate
direct meditate imagine
dislocate associate dedicate

Answer:

cremation; action; exhaustion
invention; temptation; immigration
direction; meditation; imagination
dislocation; association; dedication

Q2: Now fill in the blanks with suitable words from the ones that you have formed.

(i) Mass literacy was possible only after the of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks .
(iii) I could not resist the to open the letter.
(iv) Hardwork and are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with ____________after being made to stand in the sun.

Answer:
(i) invention
(ii) imagination
(iii) temptation
(iv) dedication
(v) exhaustion.


III. Punctuation

Use capital letters, full stops, question marks, commas and inverted commas wherever necessary in the following para-graph.

an arrogant lion was wandering through the jungle one day he asked the tiger who is stronger than you you O lion replied the tiger who is more fierce than a leopard asked the lion you sir replied the leopard he marched upto an elephant and asked the same question the elephant picked him up in his trunk swung him in the air and threw him down look said the lion there is no need to get mad just because you don’t know the answer

Answer: An arrogant lion was wandering through the jungle one day. He asked the tiger, “Who ‘ is stronger than you ?” “You, O ! lion,” replied the tiger. ‘Who is more fierce than a leopard ?” asked the lion. “You, sir,” replied the leopard. He marched up to an elephant and asked the same question. The elephant picked him up in his trunk, swung him in the air and threw him down. “Look”, said the lion, “there is no need to get mad just because you don’t know the answer.”


IV. Simple Present Tense

Study these sentences from the lesson.
• A fight breaks out between two monkeys.
• Film songs blare out from the radios.
• I wash it down with Coca-Cola.

The italicised verbs are in the simple present tense. The writer is here describing what he saw and heard but he uses the present tense instead of the past tense. A narration or a story can be made more dramatic or immediate by using the present tense in this way.

Now look at the following sentences.

• A small shrine half protrudes from the stone platform on the riverbank.
• Small shops stand on the outer edge of the Stupa.

We use the simple present tense to speak about what is usually or generally true. The sentences above describe facts. We also use the simple present tense in sentences depicting ‘universal truths’. For example:

• The sun rises in the east.
• The earth revolves round the sun.

We can also refer to habitual actions using the simple present tense.

• He usually takes a train instead of a bus to work.
• We often get fine drizzles in winter

In these sentences words like every day, often, seldom, never, every month, generally, usually, etc. may be used.

Q1. Fill in the blanks with the correct form of the verb in brackets.

(i) The heart is a pump that …………. (send) the blood circulating through our body. The pumping action …………. (take place) when the left ventricle of the heart …………. (contract). This …………. (force) the blood out into the arteries, which …………. (expand) to receive the on coming blood.

Answer: sends, takes place, contracts, forces, expands

(ii) The African lungfish can live without water for up to four years. During a drought it ………… (dig) a pit and ………… (enclose) itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule ………… (dry) and ………… (harden), but when rain ………… (come), the mud ………… (dissolve) and the lungfish (swim) ………… away.

Answer: digs, encloses, dries, hardens, comes, dissolves, swims

(iii) Mahesh : We have to organise a class party for our teacher. ………… (Do) anyone play an instrument?
Vipul : Rohit ………… (play) the flute.
Mahesh : ………… (Do) he also act ?
Vipul : No, he ………… (compose) music.
Mahesh : That’s wonderful!

Answer: Does, plays, Does, only composes.


Speaking

Q1. Discuss in class the shrines you have visited or know about. Speak about one of them.

Answer: Do it yourself.

Q2. Imagine you are giving an eyewitness account or a running commentary of one of the following:
(i) a game of football, cricket or hockey, or some sports event
(ii) a parade (e.g. Republic Day) or some other national event
Speak a few sentences narrating what you see and hear. Use the simple present and the present continuous tenses. For example:

• He passes the ball but Ben gets in the way …
• These brave soldiers guard our frontiers. They display their skills here …

Answer: Do it yourself.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive book Chapter 10 Kathmandu with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English Kathmandu CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment