The Fun They Had Solutions for Class 9 English Chapter 1 with Answers

The Fun They Had Solutions for Class 9 English Chapter 1 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Chapter 1 The Fun They Had with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Fun They Had. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Prose

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.

Q1. How old are Margie and Tommy?

Answer: Margie was eleven and Tommy was thirteen years old.

Q2. What did Margie write in her diary?

Answer: She wrote in her diary : Today (17 May, 2157) Tommy found a real book’.

Q3. Had Margie ever seen a book before?

Answer: No, Margie had never seen a book before. If she had, she could not have written the sentence in her diary.

Q4. What things about the book did she find strange?

Answer: She found its yellow and wrinkled pages strange. She also found the words strange. It was so as they stood still instead of moving.

Q5. What do you think a telebook is?

Answer: A telebook is a book meant only for television. It is what moves on a television screen having the qualities of a book.

Q6. Where was Margie’s school? Did she have any classmates?

Answer: Margie’s school was her own room. Her mechanical teacher (computer) was placed therein to teach her. She did not have any classmates.

Q7. What subjects did Margie and Tommy learn?

Answer: Margie learnt Geography and Mathematics. Tommy learnt History and Mathematics.

II. Answer the following with reference to the story.

  1. “I wouldn’t throw it away.”

(i) Who says these words?

Answer: Margie says these words.

(ii) What does ‘it’ refer to?

Answer: It refers to that real book that Tommy found.

(iii) What is it being compared with by the speaker?

Answer: The speaker compares it with a telebook.

  1. “Sure they had a teacher, but it wasn’t a regular teacher. It was a man.”

(i) Who does ‘they’ refer to?

Answer: They’ refer to the people of the old times.

(ii) What does ‘regular’ mean here?

Answer: re, regular refers to the mechanical teacher then they had.

(iii) What is it contrasted with?

Answer: t is contrasted with a normal teacher of earlier times, who was a living human being.

III. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words).

Q1. What kind of teachers did Margie and Tommy have?

Answer: Margie and Tommy had mechanical teachers. They were large and black and ugly and had large black screens on which all the lessons were shown and questions were asked. These mechanical teachers had a slot in which the students had to put their homework and test papers. They had to write their answers in a punch code and the mechanical teacher calculated the marks immediately.

Q2. Why did Margie’s mother send for the County Inspector?

Answer: Margie’s mother sent for the County Inspector because the mechanical teacher of Margie was not functioning properly. It kept giving Margie Geography tests and Margie was performing worse every time. Margie’s mother was concerned and thus sent for the County Inspector.

Q3. What did he do?

Answer: The County Inspector took apart the teacher and after examining it, assembled it again. He slowed up the geography sector of the teacher because it was ‘geared up a little too quick’ for an average ten-year old.

Q4. Why was Margie doing badly in geography? What did the County Inspector do to help her?

Answer: Margie was doing badly in geography because the geography sector of the mechanical teacher had been geared a little too quick. The County Inspector rightly told her that she could not be blamed for her poor performance.
The County Inspector slowed down the geography sector of the mechanical teacher to an average ten-year level. He also told Mrs. Jones that Margie’s overall progress pattern was satisfactory.

Q5. What had once happened to Tommy’s teacher?

Answer: Once the history sector of Tommy’s teacher had blanked out completely.

Q6. Did Margie have regular days and hours for school? If so, why?

Answer: Yes, Margie had regular days and hours for school because her mother said little girls learned better if they learned at regular hours.

Q7. How does Tommy describe the old kind of school?

Answer: He describes that they had a special building. All the kids went there. They learned the same thing. They helped each other in that. They laughed and shouted in the schoolyard. They sat together in the schoolroom. Thus, they had a great fun together.

Q8. How does he describe the old kind of teachers?

Answer: Tommy said that the old kind of teachers was men, who taught the students inside a special building. The teachers taught the children in groups and gave them homework and asked them questions.

IV. Answer each of these questions in two or three paragraphs (100 –150 words).

Q1. What are the main features of the mechanical teachers and the schoolrooms that Margie and Tommy have in the story?

Answer: The main features of the mechanical teachers that Margie and Tommy have are:

The mechanical teachers have big black screens on which lessons are displayed and questions are asked. The students need to put their homework and test papers in a slot that is present in the mechanical teacher. The students write answers in punch code and the mechanical teacher calculates the results right away.

The main features of the schoolrooms that Margie and Tommy have are:

In the story, the schools are there in the homes. For instance, Margie’s school was right next to her bedroom.

The students do not have classmates. They study subjects like arithmetic, history, geography, etc. The mechanical teacher would turn on at the same time every day except on the weekends.

Q2. Why did Margie hate school? Why did she think the old kind of school must have been fun?

Answer: Margie hated school because it was not fun. She hated the large black screen and the way she had to insert the homework and test papers in the slot on the mechanical teacher. She disliked fact that she had to write her answers in a punch code. Besides, her hatred for school was amplified by her failure to fare well in the geography tests given by her mechanical teacher.

Margie imagined the old kind of school with kids from the entire neighbourhood coming together, laughing and shouting in the schoolyard. She imagined that they would sit together in the classroom and go home together at the end of the day. They would learn the same things and could help one another with the homework. Also, the teachers were people, making the learning process more interactive. All these aspects made her believe that the old kind of school must have been fun.

Q3. Do you agree with Margie that schools today are more fun than the school in the story? Give reasons for your answer.

Answer: Yes, I agree with Margie. In the story, there are no schools as such. The room next to their bedroom is their school. They are taught by a mechanical teacher. There are no human feelings. Everything is monotonous. The child has to complete its homework and put it in the slot meant for it in the machine.

But, in the schools today, there are spacious buildings where all the kids from the neighbourhood go together. They are taught by the human teachers. They study and play together. They learn the same things so that they can help one another in their homework.

Thinking about language (Page 11)

I. Adverbs

Read this sentence taken from the story:

They had once taken Tommy’s teacher away for nearly a month because the history sector had blanked out completely. The word complete is an adjective. When you add -ly to it, it becomes an adverb.

Q1. Find the sentences in the lesson which match adverbs given in the box below,

awfully, sorrowfully, completely, loftily,
carefully, differently, quickly, nonchalantly,

Answer:

awfully … and it was awfully funny…
sorrowfully … until her mother had shaken her head sorrowfully…
completely … the history sector had blanked out completely
loftily … He added loftily…
carefully … pronouncing the word carefully,…
differently … each kid has to be taught differently,

Q2. Now use these adverbs to fill in the blanks in the sentences below.

  1. The report must be read ……………….. so that performance can be improved.
  2. At the interview, Sameer answered our questions ……………….., shrugging his shoulders.
  3. We all behave ……………….. when we are tired or hungry.
  4. The teacher shook her head ……………….. when Ravi lied to her.
  5. I ……………….. forgot about it.
  6. When I complimented Revathi on her success, she just smiled ……………….. and turned away.
  7. The President of the Company is ……………….. busy and will not be able to meet you.
  8. I finished my work ……………….. so that I could go out to play.

Answer:

  1. carefully
  2. loftily
  3. differently
  4. sorrowfully
  5. completely
  6. nonchalantly
  7. awfully
  8. quickly
Remember:
An adverb describes action. You can form adverbs by adding -ly to adjectives.
Spelling Note: When an adjective ends in -y, the y changes to i when you add -ly to form an adverb.
For example: angr-y → angr-i-ly

Q3. Make adverbs from these adjectives.

list
angry …………….
happy …………….
merry …………….
sleepy …………….
easy …………….
noisy …………….
tidy …………….
gloomy …………….

Answers:

angry — angrily
happy — happily
merry — merrily
sleepy — sleepily
easy — easily
noisy — noisily
tidy — tidily
gloomy — gloomily

Extra Questions of The Fun They Had

Q1. Why did Margie find the book strange ?

Answer: The book had yellow and crinkly pages and the words standing still unlike moving on a screen. When they turned back to the pages read before, there were the same words on it when they read it the first time. All these things were strange for Margie.

Q2. What differences do you find in present school and the school described in the lesson ‘The Fun They Had’ ?

Answer: In present day schools, students study together in a separate building and teachers are human beings whereas, in the lesson the school was at home and the teacher was mechanical.

Q3. What kind of teachers did Margie and Tommy have ?

Answer: Margie and Tommy had mechanical teachers, computer, and telebooks. Their school had. no separate building. They had robotic teachers showing lessons and testing papers. Their teachers were always on and kept waiting for them.

Q4. Tommy thought the old books were funny and a big waste. Why ?

Answer: Tommy thought that the old books were a waste because the words stood still and did not run. He also thought that they were a big waste because they could not be reused like the screen of their mechanical teacher.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive book Chapter 1 The Fun They Had with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Fun They Had CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment