The Interview NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 7 with Answers

The Interview NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 7 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Chapter 7 The Interview with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of The Interview. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Prose

Page No: 69
THINK AS YOU READ

Q1. What are some of the positive views on interviews?

Answer: According to the writer, an interview helps us in finding out the hidden talent of a person. It brings to us the truth about people and events. It is a supremely useful medium of communication. It gives us the most vivid impressions of our contemporaries. In everyday practice, an interview is an art and varies in its functions, methods and merits. We come to know about a celebrity by asking him questions. We must not forget that an interviewer holds a position of great power and confidence.

Q2. Why do most celebrity writers despise being interviewed?

Answer: Most of the celebrity writers despise being interviewed as it is an unwanted intrusion into their privacy. They believe that the interview diminishes them in one way or the other. They do not want to be prey of the interview. The wife of Rudyard Kipling calls that an interview is immoral, and it is a crime.

Q3. What is the belief in some primitive cultures about being photographed?

Answer: Some primitive cultures believed that photographing a person is no less than stealing his/her soul out of the body and rendering him incomplete and slighted.

Q4. What do you understand by the expression “thumbprints on his windpipe”?

Answer: “Thumbprints on his windpipe” means to choke or suffocate somebody by applying pressure on his throat. Saul Bellow uses this expression to refer to the pressure and discomfort felt by a celebrity while giving an interview.

Q5. Who, in today’s world, is our chief source of information about personalities?

Answer: The interviewer is the chief source of information in today’s world. Our most vivid impressions of our contemporaries are based on communication that comes from them. Thus, interviewers hold a position of power and influence.

Page No: 73
UNDERSTANDING THE TEXT

Q1. Do you think Umberto Eco likes being interviewed? Give reasons for your opinion.

Answer: Yes, Umberto Eco, in all possibilities, likes being interviewed. He readily answers every question asked by Mukund Padmanabhan in an energetic and lively manner. He does not seem apprehensive about sharing his secrets, experiences and opinions with the interviewer, and consequently, the world. There is no indication throughout the interview that he dislikes being interviewed.

Q2. How does Eco find the time to write so much?

Answer: There are two factors that explain how Eco was able to write so much. In his own words, the life of every person has exply spaces- periods with no important jobs. He says that he did most of his writing during these free intervals. Second, he explains that people wondered that he (Eco) had written so much on various subjects. But the fact is that he was writing on the same lines and same interests-peace, non-violence, etc. All his works were linked with the thread of common interests. It saves his time and he could write a lot in a short period of time. That was the secret behind Eco’s prolific pen.

Q3. What was distinctive about Eco’s academic writing style?

Answer: Umberto’s writings have an ethical and philosophical element underlying them. His non-fictional writing work has a certain playful and personal quality about it. Even his writings for children deal with non-violence and peace. This style of writing makes reading his novels and essays interesting and being like the reading of most academic writings. His works are marked by an informal and narrative aspect.

Q4. Did Umberto Eco consider himself a novelist first or an academic scholar?

Answer: Umberto Eco considered himself an academic scholar first and then a novelist. He wrote more scholarly articles as compared to novels; and, he attended academic conferences and not meetings of Pen Clubs and writers. According to him, he was a university professor who wrote novels on Sundays. “I started writing novels by accident”, he said.

Q5. What is the reason for the huge success of the novel, The Name of the Rose?

Answer: The Name of the Rose’ is different sort of noveL It is quite serious noveL It is a detective story at one leveL But it also probes into metaphysics theology and medieval history. The reasons for the success of the book, however, remain a mystery.

Page No. 74
TALKING ABOUT THE TEXT

Discuss in pairs or small groups.

Q2. The medium you like best for an interview, print, radio, or television.

Answer: The medium I like best for an interview is the television. It has both audio and visual effect. It presents the interviewer and interviewee before the audience in their true colours. Usually celebrities accuse the reporters of misquoting them or misreporting them in the print media or the radio. This is not possible when they are face-to-face on the television. Their lip movement and body movement while replying to probing questions are there for all to see. The recording of various expressions coming on the face of the interviewee and his/her gestures and words are the additional advantages that television holds over the print media or the radio. The print media has dull, dry words alongside a picture whereas the radio tries to create the atmosphere by skilful variation of the sound. Both expect a lot of attention from the reader/audience.

Q3. Every famous person has a right to his or her privacy. Interviewers sometimes embarrass celebrities with very personal questions.

Answer: Interviewers want to present exculsive and intimate details about the famous person they are interviewing. Some interviewrs focus on the public life and achievements of the individual only. They try to be objective in their approach as well as assesment. However, there are others who want to make their interviews more spicy and usually cross the thin limit of privacy of the individual. In their zeal to present good copy they embrass the famous person with the personal questions. Sometimes impact of such questions on famous person reveals his/her aversion as well as irritation at the silliness of the person. If they shout, they are accused of being rude and proud and if they keep mum thy are labelled as arrogant. In my opinion privacy of an individual must be respected.

We Think the given NCERT Solutions for class 12 English book Chapter 7 The Interview with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English The Interview NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment