The Third Level Solutions for Class 12 English Vista Chapter 1 with Answers The Third Level Solutions for Class 12 English Vista Chapter 1 Answer

The Third Level Solutions for Class 12 English Vista Chapter 1 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Vista Chapter 1 The Third Level with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of The Third Level. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Vista


Page No: 7
Reading with Insight

Q1.Do you think that the third level was a medium of escape for Charley? Why?

Answer: In reality the Third Level is the creation of Charley’s own mind, fantasy and whim. He is inhabiting in the modern world which is full of insecurity, fear, war, worries, stress and tension. He has to confront with them round the clock. The harsh realities of life are making our stay unpleasant and unbearable. There is a mental tension which is transforming our lives burdensome and heavy. Charley has an escapist mind. Even stamps collecting is a temporary refuge from reality. So he talks to his psychiatrist friend Sam about the third level at the Grand Central Station. He terms it as a “ waking-dream wish fulfilment.”

In this lesson even the writer Jack Finney interweaves Charley in the midst of fantasy and reality. The compulsions and realities of modern life make Charley escape into a world of fancy and romance. There is a refererence to his grand father’s stamp collection of 1894 in the lesson. In those days there was peace as well as tranquility. So there was no need for escape. For Charley the Grand Central is an exit and he wanders down to the third level and finds himself into the world of 1894 which used to be a romantic living. So the Third Level is indirectly a mode of escape for Charley.

Q2. What do you infer from Sam’s letter to Charley?

Answer: The way Charley came across Sam’s letter was surrounded in mystery. Among his oldest first-day covers, he found an envelope. The envelope containing the letter bore the address of his grandfather. It was written on July 18, 1894. The postmark showed the Picture of President Garfield. Generally the first day covers have blank papers in them, but this one contained a letter. The letter was addressed to Charley. In the letter Sam had informed Charley that he was living on the third level. He had also told Charley and his wife to keep looking for the third level. Clearly, the letter was a product of Charley’s imagination.

Q3. ‘The modern world is full of insecurity, fear, war, worry and stress.’ What are the ways in which we attempt to overcome them?

Answer: We attempt to escape into a world—real or imaginary. Here, we feel secure and safe. Many people read books, some write books, others take to painting. Quite a few find shelter in music, some people undertake a hobby to divert their mind from their present-day world.


Q4. Do you see an intersection of time and space in the story?

Answer: Yes, there are certain instances in the story that show an intersection of time and space. Firstly, the first two levels of Grand Central Station were located in the present time while the third level existed in the 1890s. Secondly, Charley and his wife, Louisa, live in the present time yet he rushes to get old currency to buy two tickets to go to the Galesburg of 1894. Further, the old architecture of the platform at the third level is different from the modern platforms of the first two levels. Besides, the archaic manner of dressing by the people, and the newspaper, The World, dated June 11, 1984 also overlaps with Charley’s real time world and existence. Lastly, the letter that was mailed to Charley’s grandfather on 18th July, 1894 highlights the intersection of time and space as the sender (Charley’s friend Sam) and receiver (Charley himself) belong to the present time.

Q5. Apparent illogicality sometimes turns out to be a futuristic projection? Discuss.

Answer: It is true that apparent illogicality sometimes turns out to be a futuristic projection. A good number of scientific inventions sounded ridiculous and absurd till some brilliant minds gave them a concrete shape. Before the Wright Brothers invented the first aeroplane, nobody could have dared to believe that man could fly. There are many other examples of inventions which were conceived in dreams but now are part of our everyday reality. All this emphasizes that fantasies of one point of time that seem illogical may turn out to be revolutionary things that change the future of the mankind. It would not be far-fetched to think about railway stations fitted with time-machine devices from one era to another. It is just a matter of time.


Q6. Philately helps keep the past alive. Discuss other ways in which this is done. What do you think of the human tendency to constantly move between the past, the present and the future?

Answer: In addition to philatelic, there are also other ways to help keep the past alive.
Collecting historical objects, drawings and inscriptions in a museum, collecting and reading books written in various periods (including autobiographies, bio-sketches, letters and diary entries), collecting and watching documentaries and other videos are all a few ways to explore history. Besides, if we observe the rituals in ceremonies, treasured memories in the form of images, photos and audio recordings we will hold our culture and traditions alive. Reviving old temples, buildings and other objects can also provide an immense learning opportunity for those visiting these sites, while at the same time encouraging tourism.
A great intellectual gift is the capacity to oscillate between the past, the present and the future. This human propensity helps him to prepare for the future in the present by reaping past benefits. Find a very clear example of implementing a board review technique for research. A student makes an action plan to fix the poor areas further and score higher in the future, taking into account the past outcome (of class testing or half yearly exams). Such a pattern thus helps to ensure recognition of, and learning from, the effect of important decisions made at any time.

Q7. You have read ‘Adventure’ by Jayant Narlikar in Hornbill Class XI. Compare the interweaving of fantasy and reality in the two stories.

Answer: In ‘Adventure’ Jayant Narlikar expressed that many world exist simultaneously though they appear to be separated by time. He expressed that the other world also existed and prospered with the world we are aware of. On the other hand, In the third level, Charley a young new York commuter wandering Grand Central Station by accident finds a gateway that leads to a real past of 1894Seizing the opportunity Charley attempts to escape the rat race by buying a one way ticket to his childhood town of Galesburg. Not having proper currency for that period, he forced to postpone his plan to escape to the past.


Extra Questions of The Third Level

Q1. What did Sam write to Charley from Galesburg?

Answer: Sam had written to Charley that he had discovered the third level and reached Galesburg. He found Galesburg to be peaceful and friendly as Sam had described to him. He exhorted Charley to keep looking for the third level and reach Galesburg.

Q2. What did the narrator find about Sam Weiner when he went to the stamp and coin store?

Answer: When the narrator went to the stamp and coin store he came to know that Sam had bought eight hundred dollars worth of old currency. That ought to set him up in a nice little hay, feed and grain business. He always wanted to do that. He didn’t want to go back to his old business. Not in Galesburg, Illinois, in 1894, Charley felt that the services of a psychiatrist would not be needed in Galesburg of 1894, his friend would be jobless there.

Q3. Why did Charley rush back from the third level?

Answer: Charley wanted two tickets for Galesburg. But when he offered the fare, his money was different-looking from the money of those days. The clerk thought the money was fake. He threatened to get Charley arrested. Charley rushed back to escape.


Q4. Describe the first-day cover envelope that the narrator found among his collection.

Answer: The first-day cover envelope was dated July 18, 1894. It was addressed to his grandfather in Galesburg. It carried a letter from Sam addressed to Charley. The stamp was a six-cent, dull brown, with a picture of President Garfield.

Q5. How did Charley realise that he was on the third level?

Answer: Charley realised this as there were fewer ticket windows; the information booth was of wood and old-looking. The lights were flickering as they were open-flame gaslights. There were brass spittoons on the floor. The locomotive had a funnel-shaped stack.

Q6. Why was Charley sure that his psychiatrist friend had gone back to the year 1894 in Galesburg?

Answer: Charley’s psychiatrist friend Sam had disappeared. One night going through his first-day covers,
Charley found one dated 1894 and with his Grandfather’s address on it. He opened and found inside a letter from Sam addressed to him. He invited him to the third level saying that it was worth it.

Q7. How did Charley compare the Grand Central to a huge tree? Why?


Answer: Charley always found new tunnels and staircase at the Grand Central. He began to suspect that Grand Central was like a huge tree. It used to push out new corridors and tunnels like the roots of a tree.

Q8. Why could Charley not be convinced by his distractions that the third level was only a wish fulfilment?

Answer: Charley could not be convinced that the third level was a temporary escape from reality through fantasy like stamp collection. He argued that his grandfather too was into stamp collection and he started Charley’s collection. He said that at that time people were content and lived in peaceful times and did not need to seek such refuge.

Q9. What was the content of the note that Sam wrote to Charley?

Answer: Sam said that he had found the third level, that he had already been there for two weeks, that life was peaceful, calm and tranquil. He urged Charley and Louisa to go back to the third level and keep looking for it till they found it.

Q10. How did Louisa react when the narrator told his wish to go to the third level to buy tickets?

Answer: When the narrator told Louisa about his wish she got pretty worried. She was a loving and a caring wife. She got alarmed at Charley’s claim of having been to the third level. His exchanging the currency was a cause of concern. She thought the third level to be a product of Charley’s imagination and asked him to stop looking for it. However, after some time they both started looking for the third level.


Q11. What is a first-day cover?

Answer: When a new stamp is issued, stamp collectors buy some and use them to mail envelopes to themselves on the very first day of sale and the postmark proves the date. The envelope is called a first-day cover. They are never opened. You just put a blank paper inside the envelope.

Q12. What did the narrator do the next day?

Answer: The narrator withdrew his entire money from the bank. He bought old-style currency to buy two tickets to Galesburg. He got less than two hundred old-style bills for his three hundred dollars. He consoled himself for having got less money by the fact that life in 1894 Galesburg was quite cheaper as compared to the modern life.

Q13. What was Charley’s argument when the psychiatrist told him that the stamp collection was a temporary refuge from reality?

Answer: Charley argued that his grandfather lived in nice and peaceful times, yet he was the one . who had started the stamp collection. He did not need any “temporary refuge from reality”. He added that President Roosevelt collected stamps too.

Q14. Why did the narrator turn towards the ticket windows? Why did he run back from there?

Answer: The narrator turned towards the ticket window to buy tickets to go to Galesburg, Illinois, in the year of 1894. When Charley produced money to pay for the two tickets, the clerk stared at him as the currency did not match with the currency of that time. He accused him of trying to cheat him and threatened to hand him over to the police. The narrator turned away thinking that there was nothing nice about jail even in 1894.


We Think the given NCERT Solutions for class 12 English Vista book Chapter 1 The Third Level with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English The Third Level NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment