A Legend of the Northland Solutions for Class 9 English Chapter 5 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Poems Chapter 5 A Legend of the Northland with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of A Legend of the Northland. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Poems


Thinking about the Poem

I. Q1.Which country or countries do you think “the Northland” refers to?

Answer: The “Northland” may refer to any of the countries among Greenland, Norway, Russia, Canada, etc.

Q2. What did Saint Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction?

Answer: Saint Peter asked the old lady for one of her baked cakes to satisfy his hunger. The lady tried to bake a small cake for the saint.

Q3. How did he punish her?

Answer: He punished the lady by changing her into a woodpecker that built “as birds do” and gathered scanty food by boring in the “hard, dry wood” all day long.

Q4. How does the woodpecker get her food?

Answer: The woodpecker goes on boring into the dry hard wood. Only then it gets little food.


Q5. Do you think that the old lady would have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was? What would she have done then?

Answer: I don’t think the old lady would have presented the saint with a smaller cake if she would have known he was a divine saint. If she would have known he was a saint, she would have given generously to please him and get his blessing.

Q6. Is this a true story? Which part of this poem do you feel is the most important?

Answer: No, it is an imaginative story. It is a legend. The third stanza of the poem is very important.

Q7. What is a legend? Why is this poem called a legend?

Answer: A legend is a folklore that is believed to be true by tellers and listeners but it has not been proven to have happened. It usually imparts some morals or message.This poem is called a legend because it also imparts the message of generosity.

Q8. Write the story of ‘A Legend of the Northland’ in about ten sentences.

Answer: Once Saint Peter stopped by an old lady’s cottage because he was feeling hungry and weak after the day’s fasting. The lady was baking cakes on the hearth. Since he was weak with fasting, he asked her for a cake from her store of cakes. The selfish lady tried to bake small cakes but each time they seemed too big for her to give away. Finally, she baked one that was as thin as a wafer. Unable to part with it too, she put it on a shelf and did not give any cake to the Saint.

Saint Peter was very angry with her behaviour and said she was too selfish to live as a human and have food, shelter and a fire to keep her warm. He punished her by changing her into a woodpecker that would have to build a nest to live in, bore for food in the trunks of trees. Her clothes were burned and she was left with her scarlet cap on her head as she flew out through the chimney. Even today she still lives in the woods and is seen by all the country school boys.


II. Q1. Let’s look at the words at the end of the second and fourth lines, viz., ‘snows’ and ‘clothes’, ‘true’ and ‘you’, ‘below’ and ‘know.’ We find that ‘snows’ rhymes with ‘clothes’, ‘true’ rhymes with ‘you’ and ‘below’ rhymes with ‘know’. Find more such rhyming words

Answer: The rhyming words are:
‘Few’ and ‘through’
‘Earth’ and ‘hearth’
‘Done’ and ‘one’
‘Lay’ and ‘away’
‘One’ and ‘done’
‘Flat’ and ‘that’
Myself and ‘shelf’
‘Faint’ and ‘saint’
‘Form’ and ‘warm’
‘Food’ and ‘wood’
‘Word’ and ‘bird’
‘Same’ and ‘flame’
‘Wood’ and ‘food’

Q2. Go to the local library or talk to older persons in your locality and find legends in your own language. Tell the class these legends.

Answer: Students may read many books about such legends. If they talk to the older persons they shay know more about these legends. Our culture is full of such legends. Their grandmothers or grandfathers may tell them of the legends. There are the legends of Lord Shiva, Lord Krishna, Meerabai. In fact, our literature is full of these. Students may enjoy reading them in various books.
We hope the NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Poem Chapter 5 A Legend of the Northland help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Poem Chapter 5 A Legend of the Northland, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.


Extra Questions of A Legend of the Northland

Q1. What is the summary of the poem ‘A Legend of the Northland’?

Answer: The poem ‘A Legend of the Northland’ is an age-old tale about a saint and an old lady. One day, Saint Peter stopped by an old lady’s cottage, when she was baking cakes. The saint was weak with fasting and asked the old lady to help him with a cake. The old lady kept on trying to bake a small cake for him. However, every time every cake that she baked seemed to be big enough to part with for her. The last cake that she baked was as small as a wafer, but she was not ready to give it away. Hence she kept on the shelf. The saint was vexed with the way she treated him, and he turned her into a woodpecker. She flew away through the window of her cottage with her scarlet cap and is still believed to be living in the woods, pecking at tree-trunks for shelter, food, and warmth.

Q2. Why did the little old woman had to struggle for her scanty food after she was cursed to be a woodpecker?

Answer: The greedy little woman denied hungry St Peter even a small piece of cake. She made a very small piece of cake but it seemed too large to her to be given away. She went on making it still small and smaller. She was cursed by St. Peter to be a woodpecker. She was made to struggle even for her scanty food. As a woodpecker, she went on boring to get a small morsel of food.

Q3. What did St. Peter ask the old woman?

Answer: St. Peter was understood to go to the house of the old woman in the Northlands. He went in search of some shelter and food to satisfy his hunger. The old lady was known to bake cakes and hence St. Peter asked her for some cake to eat. The old lady was unaware of the actual identity of the man and hence it was a test of her virtues in disguise. This concept is derived from an old tale of the past. To know more about the story students can visit the Vedantu website or the app.


Q4. Who wrote “A legend of the Northland”?

Answer: A Legend of the Northland is actually a poem written by Phoebe Cary which was made in the form of a ballad in the past. The ballad was about an old Saint Peter who sought shelter and food from an old lady who baked cakes.

Q5. Who was St. Peter and why did he come to the cottage of a little woman?

Answer: St. Peter was a holy man and a Christian saint. He went around different places preaching the people. Too much travelling made him tired and hungry. He needed food and rest badly. Therefore, he came to the cottage of a little woman who was making cakes. He asked the woman to give one from her store of cakes to him.

Q6. Describe the landscape of the Northland as described in the poem.

Answer: The Northland is far away in the north. In this land of snow and ice, the days are very short. The nights are too long. When it snows, they harness swift reindeer to the sledges. Children are packed with so many layers of clothes to protect from the cold. In their funny and furry clothes they look like cubs of bears.

Q7. What happened to the cake every time when the old lady tried to bake it?

Answer: The old lady was a greedy woman. She had no desire to share her things with others. Once Saint Peter was tired and hungry. He arrived at her cottage to get something. The old lady tried again and again to bake a too small cake for Saint Peter. But the size of cake always appeared to her bigger and the lady was even unable to give this cake to the saint.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive Poems book Chapter 5 A Legend of the Northland with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English A Legend of the Northland CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment