A Photograph NCERT Solutions for Class 11 English Chapter 1 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 11 English Hornbill Poems Chapter 1 A Photograph with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of A Photograph. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 11 English Hornbill Poems

Think it out

Q1. What does the word ‘cardboard’ denote in the poem? Why has this word been used?

Answer: ‘Cardboard’ in the poem refers to the small photograph that the poet comes across. It held the memory of her mother and her cousins’ beach holiday when they were kids.

This word has been used because with time material things lose their significance. The photograph was one very fond memory of the poet’s mother who is now dead. For the mother, the photograph was a memory but for the poet it is her mother’s laughter when she recollected her memories of the day. It emphasises the transient nature of humans and how gradually with time everything is left behind and their actual significance almost lost.

Q2. What has the camera captured?

Answer: Two cousins on each side of a twelve-year-old girl holding hands, smiling. The three girls are on a seaside holiday.

Q3. What has not changed over the years? Does this suggest something to you?

Answer: The sea has not changed over the years. It is still the same. The sea symbolizes eternity.

Q4. The poet’s mother laughed at the snapshot. What did this laugh indicate?

Answer: The poet’s mother laughed to see her photograph. She was then young and charming. But she was wearing a funny mod dress, suitable for a sea holiday.

Q5. What is the meaning of the line “Both wry with the laboured ease of loss.”

Answer: The poet’s mother had been out on a beach holiday, years back and felt nostalgic about it, similar to what the poet felt when she relived the memories of her dead mother. The memories, in each case, were beautiful, but painful to recall as time slipped away, so easily.

Q6. What does “this circumstance” refer to?

Answer: This circumstance’ refers to the present situation of the poet. While remembering the past she feels sad about the loss of her mother. While looking at the photograph and thinking of her mother’s laughter, the poet also realises that it has been the same number of years since her mother died as her mother’s age in the photograph.

Q7. The three stanzas depict three different phases. What are they?

Answer: The first stanza of the poem talks about the childhood of the poet’ mother when she went on a beach holiday with her cousins. It was a happy memory which the mother held close to her heart.

The second stanza talks about the mother being old and gradually entering old age. The poet is now a young girl and was narrated this happy memory by her mother on being presented with the photograph.

In the third stanza, the poet has progressed deeper into life and aged. Her mother is now dead and she fondly remembers her smile and memory when she once again comes across the picture.


Extra Questions of A Photograph

Q1. Who has written the Photograph?

Answer: The poem Photograph in Class 11 English has been written by Shirley Toulson. She has dedicated this poem as a tribute to her dear departed mother. The photographs inject the poet with nostalgic emotions. The poet is trying to convey that they both have lost something valuable and close to them. She is trembling as she will not be able to relive them again.

Q2. Its silence silences. Elaborate.

Answer: The period of several years after mother’s death proved so colourless and smooth that the poet bps nothing to say about it. The silence of time silenced the poet also.

Q3. What is the irony in the poem A Photograph?

Answer: The poem tries to convey a very strong message related to love, happiness, and affection when it comes to the bond of motherhood. The line in the poem- There is nothing to say at all, its silence silences, signifies the irony of the poem. The photograph is amusingly melancholic. The poetess is delighted to see her mother in the picture shows irony as she felt sad at the same time. Her mother passed away without seeing her daughter happy, and meanwhile, her daughter was unhappy because her mother was not with her to make her happy. An ironic ambiance is created within this write-up.

Q4. What does the poet mean by ‘terribly transient feet’ ?

Answer: The human body is perishable and fast changing. The sea waves washed the feet of the three women which lost their smoothness and glow with the passage of time

Q5. What is the theme of the poem Photograph?

Answer: The poem Photograph highlights the three stages in the journey of life. The main theme of this poem is the nostalgic emotion of the poet by looking at the photographs. In the first stage, the poet’s mother is a 12-year old who is seen enjoying the beach with her cousins. The second stage depicts the photograph of the poet and her cousins dressing up for the beach holiday. The third stage is the departure of the poet’s mother.

Q6. Where were the three photographed ? By whom ?

Answer: The photograph was taken when the three had gone with the poet’s uncle to a beach. It was their sea holiday, and the camera was clicked by the uncle.


We Think the given NCERT Solutions for class 11 English Prose book Chapter 1 A Photograph with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 11 English A Photograph NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment