A Thing of Beauty NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 4 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Poems Chapter 4 A Thing of Beauty with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of A Thing of Beauty. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Poems


Page No.99
Think it Ou
t

Q1. List the things of beauty mentioned in the poem.

Answer: There are many things of beauty that, according to the poet, allow us to forget our sorrows. Those are the sun, the moon, old and young trees that offer shade to ‘simple goats,’ daffodils, clear streams of rivers, woodland musk roses, and the lovely tales of strong people.

Q2. List the things that cause suffering and pain.

Answer: The poet lists a number of things that cause suffering and pain, such as despondency, depression, unhealthy and wrong ways taken up by humans to acquire their desired goals, etc. The poet also feels that there is a real dearth of noble souls in this world.

Q3. What does the line, ‘Therefore are we wreathing a flowery band to bind us to earth’ suggest to you?

Answer: This line suggests that things of beauty bind us to the earth with a beautiful connection. According to the poet, even if the world is not worth living because of the innumerable reasons that ultimately result in gloom and depression, the zeal to live a happy and content life can be derived from the sight of the beautiful bounties of nature around us.

Q4. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?

Answer: There are several things that bring troubles and sufferings which in turn depress our spirits. But our nature has blessed us with beauty that alone makes our life happy. It removes the pall of sadness, darkness and dearth. It offers us sweetness, loveliness and pleasures. The beautiful objects of nature pour endless nectar over our spirits to do away with sufferings and troubles. So human beings love life.


Q5. Why is ‘grandeur’ associated with the ‘mighty dead’?

Answer: The mighty dead were very powerful and dominating persons during their own times. Their achievements made them ‘mighty’ and great. Their noble works dazzle our eyes. We imagine that such mighty dead forefathers will attain more grandeur on the doomsday. Hence ‘grandeur’ is associated with the ‘mighty dead’.

Q6. Do we experience things of beauty only for short moments or do they make a lasting impression on us?

Answer: A thing of beauty is a joy forever. It makes an everlasting impact on us and continues to delight us. Its worth increases as time passes by. Beauty can never diminish or fade away. It remains intact in our memory.

Q7, What image does the poet use to describe the beautiful bounty of the earth?

Answer: The earth undergoes the phases of construction and destruction of life and death every year. Come winter, and the fields look barren, the trees shed leaves and no new plants grow. It appears that all is lost, the game is over for the earth. But with the onset of spring the same earth wakes up from sleep, and looks cheerful with new plants, and flowers and fruits. Likewise we must not lose heart and hope. There is a bright tomorrow after every dark night.


EXTRA QUESTIONS OF A Thing of Beauty

Q1. How is a thing of beauty a joy forever?

Answer: According to John Keats a thing of beauty is a joy of forever. It is a constant source of happiness and pleasure. Its loveliness increases every moment. It will never pass into nothingness. In other words, a thing of beauty is never devalued.

Q2. Which objects of nature does Keats mention as sources of joy in his poem, A Thing of Beauty’?

Answer: The objects of nature mentioned by Keats are clear streams, musk-rose and daffodil flowers, the greenery surrounding them, old and young trees, the forests, the Sun and the Moon.

Q3. What are the things that cause suffering and pain to human beings on earth?

Answer: Keats feels that beauty makes life worth living despite the unhappiness and misery that one goes through on earth. He feels that one encounters days that are sad and depressing; causing gloom, natural sorrow, sadness or dejection.

Q4. What spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it removed?

Answer: Trials and tribulations of life spread the pall of despondence over our dark spirits. Loss of faith and disappointment are the results of our own making. We can remove it by making life worthwhile with the beautiful things of life that lift the veil of gloom, paving way for optimism and hope.


Q5. How does a thing of beauts provide us shelter and comfort?

Answer: John Keats is a great Romantic poet. He is rich in sensuous imagery. Nature provides us things of rare beauty. It keeps a bower quiet for us. A bower is a pleasant place in the shade under a tree. A thing of beauty also provides us peace and security. We enjoy a sound sleep which is full of sweet dreams, health and peaceful breathing.

Q6. What are the things that cause miseries, sorrows and sufferings to man ?

Answer: Man himself is the root cause of all his sufferings. We suffer from malice and distress because we lack human qualities that makes us inhuman. Our life becomes gloomy. We cultivate unhealthy and evil ways. All such things bring miseries, sorrows and sufferings to man.

Q7. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?

Answer: Human beings love life inspite of all the troubles and sufferings they face because of all the things of beauty which surround them. These things remove our despondent state and allow us to enjoy the beauty of nature.

Q8. How is a thing of beauty a joy forever?

Answer: A thing of beauty is a joy forever because its loveliness increases. A beautiful thing is perennial and constant. It sustains human spirit in all ages and stages. It never passes into nothingness. In fact, it moves away the pall from our dark spirits and makes life worth living.


Q9. What spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it removed?

Answer: Man is the creator of his woes. His own nature and actions make his life miserable. He faces miseries and pains. A pall of despondence covers his dark spirits. A thing of beauty provides a ray of hope to man. Some shape of beauty works wonders amid these sorrows and sufferings. It is a thing of beauty that removes the pall of despondence over our dark spirits.

Q10. Name the beauties of nature that are constant source of joy and happiness to man.

Answer: Nature is a store house of beauty. The beauties of nature are endless. The sun, the moon, old and young trees, beautiful daffodil flowers and green surroundings are some of such beautiful things. Small streams with clear water, thick mass of ferns, thickets of forest and musk-rose are some other things of beauty. All such things of beauty are a constant source of joy and happiness to man.

Q11. What does Keats consider an endless fountain of immortal drink and why does he call its drink immortal?

Answer: Keats considers nature’s beauty as an endless fountain of immortal drink. He calls its drink immortal as the pleasure and delight given by it never diminishes. It only increases with time. Beauty is like an elixir of life.

Q12. What does Keats consider as an endless fountain of immortal drink and why does he call its drink immortal?

Answer: God has created so much beauty around us; everywhere it is endless. In nature, there is divine beauty, a fountain of eternal joy. Keats considers the beauty of nature as an endless fountain of immortal drink. That immortal drink has to be poured into the heart and soul of man.


Q13. How is a thing of beauty lovelier than all the lovely tales we have heard and read?

Answer: All beautiful things of nature are a boon for humanity. The magnificence and beauty of objects of nature surpasses the grandeur of dooms that we have imagined for our mighty dead forefathers. It is lovelier than all the lovely tales that we have heard or read.

Q14. What is the source of the ‘endless fountain’ and what is its effect?

Answer: A fountain of eternal joy’and immortality pours into the heart and soul of man. It flows right from the heavens brink and pours into the human heart. It is like an immortal nectar. The immortal drink that nature’s endless fountain pours into our hearts is a source of immense joy for us.

Q15. How does a thing of beauty provide shelter and comfort?

Answer: A thing of beauty provides shelter and comfort in many ways. It is like a bower, a place under the shade of a tree where we can rest. It gives us a sleep full of sweet dreams in the hot weather, the small streams of cool and clear water and the green forests around making a shady place for us.

Q16. Mention any four things of beauty that add joy to our life.

Answer: ‘The things of beauty that Keats refers to in his poem are the sun, the moon, the trees, the innocence of the sheep, the blossoming of the daffodils in the meadows, the musk-roses blooming, the mass of ferns and the clear streams among mountains.

Q17. What is the source of the ‘endless fountain’ and what is its effect?

Answer: A fountain of eternal joy’and immortality pours into the heart and soul of man. It flows right from the heavens brink and pours into the human heart. It is like an immortal nectar. The immortal drink that nature’s endless fountain pours into our hearts is a source of immense joy for us.


We Think the given NCERT Solutions for class 12 English Poems book Chapter 4 A Thing of Beauty with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English A Thing of Beauty NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment