A Tiger in the House NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 9 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise. Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students can take a free CBSE Solutions of A Tiger in the House. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 7 English An Alien Hand

Page No. 60

Comprehension Check

Q1. “He had the distinction of being the only member of the party to have bagged any game…”

The phrase in italics means
(i) Grandfather was the most distinguished member of the party.
(ii) Grandfather was the only sportsperson in the party.
(iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party.

Mark the right answer.

Answer: (iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party.

Q2. Complete the following sentences.

(i) Toto climbed up the curtains when ———-
(ii) ————– ,I became one of the tiger’s favourites.
(iii) Timothy had clean habits, ————–

Answer: (i) Timothy lost his temper.
(ii) One of Timothy’s favourite amusements was to stalk anyone who would play with him, and so, when I came to live with Grandfather
(iii) and would scrub his face with his paws exactly like a cat.

Comprehension Check

Q1. Grandmother’s prophecy was that the tiger

(i) would prefer Mahmoud’s bed to sleep in.
(ii) and the cook would disappear together from the house.
(iii) would one day make a meal of Mahmoud.

Mark the right answer.

Answer: (iii) would one day make a meal of Mahmoud.

Q2. When Timothy was about six months old, a change came over him.

The phrase in italics means that
(i) Timothy had grown to his full size.
(ii) Timothy grew more friendly.
(iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous

Answer: (iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous.

Q3. Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.

(i) Timothy and Grandfather went to Lucknow in a special compartment.
(ii) The compartment in which Grandfather and Timothy travelled had no other passenger.
(iii) Timothy and Grandfather travelled in a first class compartment.
(iv) All passengers in the compartment thought that Timothy was a well-fed and civilised tiger.

Answer: (i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False

Q4. Grandfather suggested that Timothy should be put in another cage. The reason was that

(i) the tiger had become very bad tempered.
(ii) a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.
(iii) the cage was too small for a full grown tiger.

Answer: (ii) a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.

Q5. The tiger was still licking his arm, with increasing relish. The phrase in italics suggests that Timothy

(i) was good natured.
(ii) recognised an old friend.
(iii) smelt fresh food.

Answer: (iii) smelt fresh food.

Exercises

Answer the following questions.

Q1. Where was the tiger cub hiding when Grandfather found him?

Answer: The little tiger cub was hiding among the roots of a banyan tree in the Terai jungle near Dehra. Grandfather found him there.

Q2. (i) What did Toto do to entertain Timothy?

Answer: Toto pulled the tail of the young tiger.

(ii) What did he do when Timothy lost his temper?

Answer: When Timothy lost his temper, Toto would climb up the curtains,

Q3. “I became one of the tiger’s favourites”. Who is ‘I’ in the statement? Why did he think so?

Answer: In the statement, ‘I’ is the author. He thought so because Timothy would creep closer to the author, He would then make a dash for the author’s feet and roll over his back. He would kick with delight and pretend to bite the author’s ankles.

Q4. Where was Timothy most comfortable during the day? Where was he during the night?

Answer: Timothy’s favourite place was the bedroom sofa. If someone tried to pull him out in the morning, he would sit there and snarl.

He used to spend his night in the cook’s quarters.

Q5. What was Grandmother’s prophecy about the cook? Did it come true?

Answer: Grandmother’s prophecy about the cook was that one day Timothy would make a meal of Mahmoud. It did not come true. However, the tiger had begun to stalk Mahmoud about the house with a villainous intent.

Q6. What made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo?

Answer: When Timothy was about six months old, he grew steadily less friendly. During his walks, he would try to steal away to stalk a cat or someone’s pet dog. Sometimes at night the author and his grandparents would hear frenzied cackling from the poultry house, and in the morning there would be feathers lying all over the verandah.

Timothy had to be chained up more often. Finally, when Grandfather saw Timothy follow Mahmoud, the cook around the house with a villainous intent, he decided to transfer him.

Q7. Why did Grandfather want Timothy to be put in another enclosure?

Answer: Grandfather wanted Timothy to be put in another enclosure as the leopard in the next cage would constantly rush at Timothy. Whenever this happened, the frightened Timothy would slink to a corner.

Q8. What shocked Grandfather in the end?

Answer: Grandfather visited the zoo after six months to see Timothy and went to the cage where he was put in straightly. When Grandfather asked the keeper to transfer Timothy to another cage, he said that the tiger in the cage was not Timothy. He was informed by the zoo keeper that his tiger Timothy had died two months ago, which shocked him in the end.

Discuss the following topics in groups.

Q1. Shoot animals with a camera, not with a gun.

Answer: India has a rich diversity and an abundance of wildlife. The sad fact is that it is in imminent danger of extinction. The number of tigers, rhinos, elephants, leopards, musk deer, black bears etc. is diminishing. The hunters and poachers sell their skins, bones and blood for very high price. They earn a lot of money but the animals curse them. Their conscience also pricks them. We can protect our animal kingdom and derive the real pleasure by shooting them with the camera. We can show their photos with pride without shedding a drop of blood. Their blessings will provide us real joy.

Q2. Keeping pets helps us become more loving and tolerant. It also helps us respect life in any form. Do you agree?

Answer: Since times immemorial people have been keeping pets. Pets are lovely creatures. They not only need our love and care but they return it to us also. Thus keeping pets help us become more loving and tolerant. We also develop the quality of tolerance when we keep pets. We also learn to respect life in any form. Pets also prove to be very sincere and faithful companions. Thus we can learn a lot by keeping pets.

Q3. Have you heard of the Society for Prevention of Cruelty to Animals (SPCA)? What do they do?

Answer: Yes, I have heard of the Society for Prevention of Cruelty to Animals (SPCA). This is an organization that works towards the safeguarding of animals. It protects them from human’s cruel acts and poaching.

We Think the given CBSE Solutions for class 7 English An Alien Hand, Chapter 9 A Tiger in the House with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 7 English A Tiger in the House CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment