A Triumph of Surgery NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 1 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 10 English Footprints Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students can take a free NCERT Solutions of A Triumph of Surgery. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 10 English Footprints

Read and Find Out

Q1. Why is Mrs Pumphrey worried about Tricki?

Answer: Mrs Pumphrey is worried and distraught because Tricki would not eat anything. He even is not ready to eat his favorite dishes. Tricki has bouts of vomiting and spends all his time lying on the rug and panting. Tricki does not even want to go for walks or do anything.

Q2. What does she do to help him? Is she wise in this?

Answer: She gives him malt and cod liver oil and a bowl of Horlicks to make him energetic. She gives him an extra diet of cream cakes and chocolates. to make him feel better as he loves to eat all this, She is not giving him exercises as he is very weak and the gardener is not feeling well to take him for a long walk. She is not being wise in spoiling her greedy dog.

Q3. Who does ‘I’ refer to in this story?

Answer: In the story, ‘I’ refers to Dr. James Herriot, a veterinary surgeon.

Read and Find out

Q1. Is the narrator as rich as Tricki’s mistress?

Answer: No, the narrator is not as rich as Tricki’s mistress, Mrs Pumphery. We can say so because the narrator seems fascinated by how lavishly Mrs Pumphrey spends on the well-being and maintenance of her pet. He is unusually surprised by the enriching items she sends for Tricki, as he cannot afford them for himself.

Q2. How does he treat the dog?

Answer: Tricki was overfed good food items by his owner out of love. But instead of improving his health, it made him overweight, sick, and lazy. They initially started by feeding him just water for two days, it helped Tricki imbibe a little strength and interest in his surroundings. He started to gain back his energy and showed interest in playing with other dogs at the surgery. They started providing him proper food from the fourth day when they noticed him licking bowls of other dogs. Following days his progress was rapid and he recovered quickly after that day.

Q3. Why is he tempted to keep Tricki on as a permanent guest?

Answer: It was a temptation to keep Tricki as a permanent guest. It was because Mrs Pumphrey started sending fresh eggs, two dozen at a time. The staff of Mr Herriot ate these eggs. There came bottles of wine etc. It was really a great thing for them. Mr. Herriot does not give these to Tricki.

Q4. Why does Mrs Pumphrey think the dog’s recovery is “a triumph of surgery”?

Answer: Mrs Pumphrey thought that the dog’s recovery was “a triumph of surgery” because in two weeks, Tricki had recovered completely and had been transformed into a hard-muscled animal. When Tricki saw her,it leaped into her lap and licked her face. She was so excited that tears started rolling out of her eyes. She declared Tricki’s recovery as a triumph of surgery to express her happiness and gratitude towards the doctor.

Think About It

Q1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary surgeon, is? Would you say he is tactful as well as full of common sense?

Answer: I think the narrator; a veterinary surgeon, seems to be a practical and tactful person. He knows how to deal with people, He adjusts himself well to the circumstances. He immediately understands Tricki’s problem. Tricki doesn’t suffer from any sort of illness. The main cause of his illness is overfeeding. He takes the dog to his surgery. There the doctor keeps him on water diet and makes him physically active and treats without any medicine. The dog gets well under his supervision and natural environment of surgery.

Q2. Do you think Tricki was happy to go home? What do you think will happen now?

Answer: At home Tricki had no company, no friends to play with but in the hospital he knew the pleasures of sharing his food and things and he played with other animals. He even enjoyed catching rats. Naturally, he would not feel comfortable at Mrs Pumphrey’s house with no friends and no games at all.

Q3. Do you think this is a real-life episode, or mere fiction? Or is it a mixture of both?

Answer: The story seems to be a blend of fiction and a real-life incident. It is quite natural for rich people to overfeed their pets due to love and affection, just like Mrs Pumphrey did. We have observed how due to her pampering, the dog was overeating and became lazy and bulky. Similarly, it isn’t unusual for rich people who try to provide a luxurious life to their pets and indulge them often. However, it might be unlikely for a veterinary doctor like Dr. Herriot who went out of his way and lied about a surgery to the owner in order to save her pet from unnecessary indulgences.

Think About it

Q1. This episode describes the silly behaviour of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their actions cause harm to others?

Answer: Mrs Pumphrey’s actions had a harmful reaction on Tricki’s health. She was overparenting’ and overfeeding Tricki in the name of love. This worsened his condition to an extent that he had to be hospitalised. People like Mrs Pumphrey are not just merely silly but their actions can definitely have dangerous consequences for others.

Q2. Do you think there are also parents like Mrs Pumphrey?

Answer: Yes, there are a few parents like Mrs Pumphrey out there. She overindulged her pet dog. She got him a whole rack of tweed coats, separate bowls and fed him cod-liver oil and chocolates. Her overindulgence was not good for the dog, and he ended up gaining more than required healthy weight which restricted his movement and he ended up requiring medical help.

Q3. What would you have done if you were:
(i) a member of the staff in Mrs Pumphrey’s household,
(ii) a neighbour? What would your life have been like, in general?

Answer: If I were in the staff of Mrs. Pumphrey. I could have politely advised her in the matter. The advice would be : cut down Tricki’s food. Give it light food, if it had a liking for it. If I had been her neighbour, I could have advised her more emphatically. Tricki was not ill. But it was the effect of rich food given to it.

Q4. What would you have done if you were in the narrator’s place?

Answer: If I were in the narrator’s place, I would have treated Tricki in a similar fashion with love and compassion. I would have been vigilant and caring just like Mr James Herriot was towards Tricki. However, I would have been a little strict while advising Mrs Pumphrey to put Tricki on a balanced diet knowing the love for her dear pet. Besides, I would have also not consumed Tricki’s share of eggs, wine and brandy sent by Mrs Pumphrey and resisted my temptation from keeping Tricki as my permanent guest in my hospital.

We Think the given NCERT Solutions for class 10 English Footprints Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English A Triumph of Surgery NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment