A Truly Beautiful Mind Solutions for Class 9 English Chapter 4 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of A Truly Beautiful Mind. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Prose

Think About the Text

Q1. Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of the paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.

(i) Einstein’s equation 9
(ii) Einstein meets his future wife
(iii) The making of a violinist
(iv) Mileva and Einstein’s mother
(v) A letter that launched the arms race
(vi) A desk drawer full of ideas
(vii) Marriage and divorce

Answer:
(i) Einstein’s equation – 9
(ii) Einstein meets his future wife – 7
(iii) The making of a violinist – 3
(iv) Mileva and Einstein’s mother – 10
(v) A letter that launched the arms race – 15
(vi) A desk drawer full of ideas – 8
(vii) Marriage and divorce – 11

Q2. Who had these opinions about Einstein?

(i) He was boring.
(ii) He was stupid and would never succeed in life.
(iii) He was a freak.

Answer:
(i) His playmates.
(ii) A headmaster.
(iii) His mother.

Q3. Explain what the reasons for the following are.

(i) Einstein leaving the school in Munich for good.
(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.
(iii) Einstein seeing in Mileva an ally.
(iv) What do these tell you about Einstein?

Answer:
(i) Einstein left the school in Munich because he did not like the discipline of the school. He hated the school’s regimentation and often clashed with teachers.
(ii) Albert’s parents moved to Milan and left their son with relatives. After prolonged discussion, Einstein got his wish to continue his education in German – speaking Switzerland. Actually, it was more liberal than Munich.
(iii) Einstein saw in Mileva Marie an ally against the “Philistines”—those people in his family and at the university with whom he was constantly at odds. He found that she was a “clever creature”.
(iv) These tell that Einstein was a genius and had the capabilities to achieve his targets. Moreover, he had his own view of life. He liked freedom too much.

Q4. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

Answer: Einstein called his desk drawer at the patent office the “bureau of theoretical physics”. He used to store his secretly developed ideas in the drawer.

Q5. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

Answer: Einstein wrote a letter to Franklin Roosevelt to warn about bomb effect and also wanted to encourage them to make a bomb to utilize its destruction potential.

Q6. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?

Answer: He was deeply shaken by the extent of destruction due to the bombing of Hiroshima and Nagasaki. He wrote a public missive to the United Nations and proposed the formation of a world government.

Q7. Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?

Answer: Einstein is remembered as a “world citizen” as much as a genius scientist because of his efforts towards world peace and democracy, and for his crusade against the use of arms.

Q8. Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.

[ ] Einstein publishes his special theory of relativity.
[ ] He is awarded the Nobel Prize in Physics.
[ ] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.
[ ] Einstein attends a high school in Munich.
[ ] Einstein’s family moves to Milan.
[ ] Einstein is born in the German city of Ulm.
[ ] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.
[ ] Einstein dies.
[ ] He provides a new interpretation of gravity.
[ ] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.
[ ] He works in a patent office as a technical expert.
[ ] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

Answer:
[1] Einstein is born in the German city of Ulm.
[2] Einstein attends a high school in Munich.
[3] Einstein’s family moves to Milan.
[4] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.
[5] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.
[6] He works in a patent office as a technical expert.
[7] Einstein publishes his special theory of relativity.
[8] He provides a new interpretation of gravity.
[9] He is awarded the Nobel Prize in Physics.
[10] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.
[11] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.
[12] Einstein dies.

Thinking about language

I. Here are some sentences from the story. Choose the word from the brackets which can be substituted for the italicised words in the sentences.

Q1. A few years later, the marriage faltered. (failed, broke, became weak).
Q2. Einstein was constantly at odds with people at the university. (on bad terms, in disagreement, unhappy)
Q3. The newspapers proclaimed his work as “a scientific revolution.” (declared,
Q4. Einstein got ever more involved in politics, agitating for an end to the arms buildup. (campaigning, fighting, supporting)
Q5. At the age of 15, Einstein felt so stifled that he left the school for good. (permanently, for his benefit, for a short time)
Q6. Five years later, the discovery of nuclear fission in Berlin had American physicists in an uproar. (in a state of commotion, full of criticism, in a desperate state)
Q7. Science wasn’t the only thing that appealed to the dashing young man with the walrus moustache. (interested, challenged, worried)

Answer:

  1. failed
  2. in disagreement
  3. declared
  4. campaigning
  5. permanently
  6. in a state of commotion
  7. interested.

II Study the following sentences:

  • Einstein became a gifted amateur violinist, maintaining this skill throughout his life.
  • Letters survive in which they put their affection into words, mixing science with tenderness.

The parts in italics in the above sentences begin with ing verbs, and are called participial phrases. Participial phrases say something more about the person or thing talked about or the idea expressed by the sentence as a whole. For example:
—Einstein became a gifted amateur violinist. He maintained this skill throughout his life.

Complete the sentences below by filling in the blanks with suitable participial clauses. The information that has to be used in the phrases is provided as a sentence in brackets.

(i) ……………. the firefighters finally put out the fire. (They worked round the clock.)
(ii) She watched the sunset above the mountain, ……………. (She noticed the colours blending softly into one another.)
(iii) The excited horse pawed the ground rapidly, ……………. (While it neighed continually.)
(iv) ……………. ,I found myself in Bangalore, instead of Benaras. (I had taken the wrong train.)
(v) ……………., I was desperate to get to the bathroom. (I had not bathed for two days)
(vi) The stone steps, ……………. needed to be replaced. (They were worn down).
(vii) The actor received hundreds of letters from his fans, ……………. (They asked him to send them his photograph.)

Answer:

  1. Working round the clock the firefighters finally put out the fire.
  2. Noticing the colours blending softly into one another she watched the sunset above the mountain.
  3. Neighing continually the excited horse pawed the ground rapidly.
  4. Having taken the wrong train I found myself in Bangalore instead of Benaras.
  5. Having not bathed for two days I was desperate to get to the bathroom.
  6. The stone steps being worn down needed to be replaced.
  7. The actor received hundreds of letters from his fans asking him to send them his photograph.

Writing newspaper reports

Here are some notes which you could use to write a report.

21 August 2005—original handwritten manuscript of Albert Einstein unearthed— by student Rowdy Boeynik in the Univer¬sity of Netherlands—Boeynik researching papers—papers belonging to an old friend of Einstein—fingerprints of Einstein on these papers—16 page document dated 1924—Einstein’s work on this last the¬ory—behaviour of atoms at low temper¬ature—now known as the Bose-Einstein condensation—the manuscript to be kept at Leyden University where Einstein got the Nobel Prize.

Q1. Write a report which has four paragraphs, one each on :

  • what was unearthed.
  • who unearthed it and when.
  • what the document contained.
  • where it will be kept.

Your report could begin like this:

Answers: Student Unearths Einstein Manuscript 21 August 2005. An original handwritten Albert Einstein manuscript has been un-earthed at a University of Netherlands.
A student named Rowdy Boeynik was researching on the papers belonging to his old companion Einstein.
The document contained papers of Ein-stein’s work on the last theory—Behav¬iour of Atoms at Low Temperature. Now¬adays it is known as the Bose-Einstein Condensation.
The manuscript will be kept at Leyden University where Einstein got the Nobel Prize.

We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive book Chapter 4 A Truly Beautiful Mind with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English A Truly Beautiful Mind CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment