A Visit to Cambridge NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 7 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise. Class 8 English Honeydew Prose Chapter 7 A Visit to Cambridge with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of A Visit to Cambridge. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 8 English Beehive Prose

Page No. 104

Comprehension Check

Which is the right sentence?

Q1. “Cambridge was my metaphor for England.” To the writer,

(i) Cambridge was a reputed university in England.
(ii) England was famous for Cambridge.
(iii) Cambridge was the real England.

Answer: (iii) Cambridge was the real England.

Q2. The writer phoned Stephen Hawking’s house

(i) from the nearest phone booth.
(ii) from outside a phone booth.
(iii) from inside a phone booth.

Answer: (ii) from outside a phone booth.

Q3. Every time he spoke to the scientist, the writer felt guilty because

(i) he wasn’t sure what he wanted to ask.
(ii) he forced the scientist to use his voice synthesiser.
(iii) he was face to face with a legend.

Answer: (ii) he forced the scientist to use his voice synthesiser.

Q4. “I felt a huge relief… in the possibilities of my body.” In the given context, the highlighted words refer to

(i) shifting in the wheelchair, turning the wrist.
(ii) standing up, walking.
(iii) speaking, writing.

Answer: (i) shifting in the wheelchair, turning the wrist.

Working with Text

Q1. (i) Did the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous? If so, why?

Answer: Yes, the prospect of meeting Stephen Hawking made the writer nervous because he is a world-renowned personality

Q1. (ii) Did he at the same time feel very excited? If so, why?

Answer: Yes, he felt very excited at the same time because Stephen Hawking was totally paralysed, still, he had made great achievement. This gave him the strength to do still better.

Q2. Guess the first question put to the scientist by the writer.

Answer: The writer might have asked the scientist if he had been brave to reach where he had.

Q3. Stephen Hawking said, “I’ve had no choice.” Does the writer think there was a choice? What was it?

Answer: The writer thinks that Hawking had a choice. He had to choose, to live creatively despite his paralysis so that he might feel his mind preoccupied.

Q4. “I could feel his anguish.” What could be the anguish?

Answer: Stephen Hawking’s mind was active with many thoughts that he wanted to express. However, his thoughts came out in phrases, without reflecting his feelings or emotions. His sentences were mere lines, without any sentiment. The writer felt he could understand his anguish and frustration at that.

Q5. What endeared the scientist to the writer so that he said he was looking at one of the most beautiful men in the world?

Answer: When the writer asks Stephen Hawking if he was disturbed by someone like him. Hawking replied to him very honestly and told him that he was disturbed by the writer. Then, he gave a one-way smile and this is what endeared the writer. The writer felt at that moment that Stephen Hawking was one of the most beautiful men in the world. The writer was himself disabled and felt that it is the soul that matters in a person and not the body. The body is just a mere accessory.

Q6. Read aloud the description of ‘the beautiful’ man. Which is the most beautiful sentence in the description?

Answer: The most beautiful sentence in the description of ‘the beautiful’ man is – “Before you, like a lantern whose walls are worn so thin you glimpse only the light inside, is the incandescence of a man.”

The above sentence describes Hawking’s personality as his inner beauty or glow that’s so beautiful and vibrant which renders his physical inability nothing but just an accessory.

Q7. (i) If ‘the lantern’ is the man, what would its ‘walls’ be?

Answer: The walls of the lantern in Hawking’s case were his skeleton like physical structure.

(ii) What is housed within the thin walls?

Answer: The glow of the eternal soul was housed within the thin walls of his body,

(iii) What general conclusion does the writer draw from this comparison?

Answer: The writer draws conclusion that the eternal soul is more important than the body.

Q8. What is the scientist’s message for the disabled?

Answer: The disabled should concentrate on what they are good at. It is foolish to waste time in imitating the normal people.

Q9. Why does the writer refer to the guitar incident? Which idea does it support?

Answer: When Stephen Hawking said that things such as disabled Olympics were a waste of time, the writer agreed with him. He remembered the years which he spent trying to play a Spanish guitar that was considerably larger than he was. He was very happy when he unstringed it one night. It supports Stephen Hawking’s idea that the disabled should only concentrate on what they are good at, and not take up things unnecessarily.

Q10. The writer expresses his great gratitude to Stephen Hawking. What is the gratitude for?

Answer: The writer realizes how difficult it was for Hawking to speak through his synthesizer. Despite this, he gives him an interview of half hour and also gives him a tour of his garden. The writer is filled with gratitude towards Stephen for leaving him many inspiring thoughts.

Q11. Complete the following sentences taking their appropriate parts from both the boxes below.

(i) There was his assistant on the line …
(ii) You get fed up with people asking you to be brave, …
(iii) There he was, …
(iv) You look at his eyes which can speak, …
(v) It doesn’t do much good to know …

              A

tapping at a little switch in his hand
and I told him
that there are people
as if you have a courage account
and they are saying something huge and urgent

             B

trying to find the words on his computer.
I had come in a wheelchair from India.
on which you are too lazy to draw a cheque.
smiling with admiration to see you breathing still.
it is hard to tell what.

Answer: (i) There was his assistant on the line and I told him I had come in a wheelchair from India.
(ii) You get fed up with people asking you to be brave as if you have a courage account on which you are too lazy to draw a cheque.
(iii) There he was, tapping at a little switch in his hand trying to find words on his computer.
(iv) You look at his eyes which can speak, and they are saying something huge and urgent − it is hard to tell what.
(v) It doesn’t do much good to know that there are people smiling with admiration to see you breathing still.

Working with Language

Q1. Fill in the blanks in the sentences below using the appropriate forms of the words given in the following box.

guide   succeed   chair   travel   pale   draw   true

(i) I met a _ from an antique land.
(ii) I need special ___________ in mathematics. I can’t count the number of times I have failed in the subject.
(iii) The guide called Stephen Hawking a worthy ____________ to Issac Newton.
(iv) His other problems __________into insignificance beside this unforeseen mishap.
(v) The meeting was ____________ by the youngest member of the board.
(vi) Some people say ‘yours ______________’ when they informally refer to themselves.
(vii) I wish it had been a _________________ match. We would have been spared the noise of celebrations, at least.

Answer: (i) traveller
(ii) guidance
(iii) successor
(iv) paled
(v) chaired
(vi) truly
(vii) drawn.

Q2. Look at the following words.

Walk    Stick

Can you create a meaningful phrase using both these words ?
(It is simple. Add -ing to the verb and use it before the noun. Put an article at the beginning.)
..a walking stick

Now make six such phrases using the words given in the box.

read / session    smile / face    revolve / chair
walk / tour       dance / doll     win / chance

Answer: (i) a reading session
(ii) a smiling face
(iii) a revolving chair
(iv) a walking tour
(v) a dancing doll
(vi) a winning chance

Q3. Use all or both in the blanks. Tell your partner why you chose one or the other.

(i) He has two brothers. __________are lawyers.
(ii) More than ten persons called. __________of them wanted to see you.
(iii) They ___________cheered the team.
(iv) _________her parents are teachers.
(v) How much have you got? Give me ___________ of it.

Answer: (i) Both
(ii) All
(iii) all
(iv) Both
(v) all

Q4. Complete each sentence using the right form of the adjective given in brackets.

(i) My friend has one of the cars on the road. (fast)
(ii) This is the
story I have ever read. (interesting)
(iii) What you are doing now is than what you did yesterday. (easy)
(iv) Ramesh and his wife are both
. (short)
(v) He arrived as usual. Even the chief guest came than he did. (late, early)

Answer: (i) fastest
(ii) most interesting
(iii) easier
(iv) short
(v) late, earlier

We Think the given CBSE Solutions for class 8 English Beehive book, Chapter 7 A Visit to Cambridge with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 8 English A Visit to Cambridge CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment