An Alien Hand NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 10 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise. Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students can take a free CBSE Solutions of An Alien Hand. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 7 English An Alien Hand

Page No. 69

Comprehension Check

Q1. How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’?

Answer: When Tilloo’s father was enjoying a siesta at home, he managed to get hold of his security card and by evading his watchful mother’s eye, Tilloo made his way to the forbidden passage.

Q2. What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home?

Answer: After emerging from his underground home, Tilloo hoped to see the sun or the stars.

Q3. Why did Tilloo’s father advise him not to try to reach the surface of the planet?

Answer: Tilloo’s father explained to him that he worked on a surface where an ordinary person could not survive. It is because the air there is too thin to breathe in. Moreover, the temperature also is too low. So, to go to the surface, one should be well-equipped.

Q4. What changes had occurred, which forced people to live in underground homes?

Answer: The sun became way too cold and hostile. The birds became extinct. Then the animals and fish followed too. The air grew thinner and the temperature fell extremely low. These were the changes that occurred which forced people to live in underground houses.

Comprehension Check

Q1. Why was everyone in the Control Room greatly excited?

Answer: Everyone in the control room was greatly excited as they had spotted a dot, in an otherwise clear background, on the big TV screen. They thought it was a spacecraft, but decided that it required watching

Q2. Was the spacecraft manned or unmanned? How do you know it?

Answer: The spacecraft was unmanned. Number One told the President that according to their reports the spacecraft did not contain living beings. They only had instruments.

Q3. What did Number One and Number Two suggest should be done about the alien spacecraft?

Answer: Number One suggested that they could totally destroy the spacecraft with their missiles, but they did not have the capacity to render those crafts un-operational in space. However, if they landed, they could render them ineffective anytime they chose.

Number Two suggested non-interference and passive observation. He said that they did not know anything about the power or the intentions of the senders of the spacecraft. Thus, they should not reveal their existence. If they destroyed the spaceships or rendered them ineffective, they might risk revealing their existence.

Comprehension Check

Q1. What do you think the mechanical hand was trying to do?

Answer: The mechanical hand was trying to collect samples of soil from the Martian surface.

Q2. Where had the spacecraft come from?

Answer: The spacecraft had come from the Earth.

Q3. On which planet do Tilloo and his parents live?

Answer: Tilloo and his parents live on the planet Mars. They lived there beneath the surface of the planet under artificial conditions

Exercises

Discuss the following topics in groups.

Q1. If you had to live in a home like Tilloo’s, what parts of life would you find most difficult? What compensations might there be?

Answer: The parts of life that I would find most difficult are that there would be no fresh air to breathe, no stars or sun or moon in the sky, no rain, no winter, no summer, no animals, no plants and no natural environment. It would be so dull and artificial.

The compensation that might be there would be the controlled temperature and air.

Q2. What, if anything, might drive mankind to make their homes underground?

Answer: Mankind might be forced to live underground if the living conditions on the surface of the planet become insupportable for life. Excessive heat or cold might be one such reason. Pollution of air, destruction of all plants and trees might lead to mankind living underground.

Q3. Do you think there is life on other planets? Can you guess what kind of people there may be on them? In what ways are they likely to be different from us?

Answer: Yes, there is a huge possibility that there is life on other planets because the universe is unimaginably vast. The Earth is but merely one of the planets in one of the galaxies. And there are billions and billions of galaxies in the universe.I think the people on other planet may look like us, but may be far more advanced in terms of technology.

We Think the given CBSE Solutions for class 7 English An Alien Hand, Chapter 10 An Alien Hand with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 7 English An Alien Hand CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment