Coal and Petroleum NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 5 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise. Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students can take a free CBSE Solutions of Coal and Petroleum. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 8 Science Beehive Prose

Page No. 62

Exercise

Q1. What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Answer: The advantages of using CNG and LPG as fuels are as follows

i) CNG and LPG burn easily.
ii) CNG and LPG give a lot of heat energy when burnt.
iii) CNG and LPG can be transported easily through pipelines.
iv) CNG and LPG are clean fuels and they do not release smoke when burnt.

Q2. Name the petroleum product used for surfacing of roads.

Answer: Bitumen, a petroleum product, is used for surfacing roads.

Q3. Describe how coal is formed from dead vegetation. What is this process called?

Answer: Millions of years ago, trees, plants, ferns and forests got buried below the rocks, soil and sand due to natural processes like flooding, earthquake, etc. Slowly, as more soil deposited over them, they were compressed. This led to the conditions of high pressure and heat. These conditions along with the anaerobic conditions turned the carbon-enriched organic matter of wood into coal.
This slow process of conversion of wood into coal is called carbonisation.

Q4. Fill in the banks.

(a) Fossil fuels are , ______________and ______________.
(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called_________ .
(c) Least polluting fuel for vehicles is____________ _.

Answer: (a) Coal, Petroleum, and natural gas.
(b) refining.
(c) Compressed Natural Gas (CNG).

Q5. Tick True/False against the following statements.

(a) Fossil fuels can be made in the laboratory. (T/F)
(b) CNG is more polluting fuel than petrol. (T/F)
(c) Coke is the almost pure form of carbon. (T/F)
(d) Coal tar is a mixture of various substances. (T/F)
(e) Kerosene is not a fossil fuel. (T/F)

Answer: a) False
b) False
c) True
d) True
e) False

Q6. Explain why fossil fuels are exhaustible natural resources.

Answer: Mineral oil is made from the dead remains of plants and animals that were buried in the ground millions of years ago under high temperatures and pressure, which cannot be synthesized in the laboratory. Therefore, fossil fuels are a completely natural resource.

Q7. Describe characteristics and uses of coke.

Answer: Coke is a tough, porous, and black substance. It is an almost a pure form of carbon. “Coke is obtained by heating soft coal in the absence or little supply of air”.
It is used in the manufacture of steel and in the extraction of many metals.

Q8. Explain the process of formation of petroleum.

Answer: Petroleum was formed from dead organisms that got buried in the sea millions of years ago. These dead bodies got covered with layers of sand and clay. Lack of air, high temperature, and high pressure transformed these dead organisms into petroleum and natural gas.

Q9. The following Table shows the total power shortage in India from 1991 – 1997. Show the data in the form of a graph. Plot shortage percentage for the years on the Y-axis and the year on the X-axis.

S. No. Year Shortage(%)
1
2
3
4
5
6
7
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
7.9
7.8
8.3
7.4
7.1
9.2
11.5

Answer:

We Think the given CBSE Solutions for class 8 Science book, Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 8 Science Coal and Petroleum CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment