Democratic Rights NCERT Solutions Class 9 Social Science Civics Chapter 5 with Answers

Democratic Rights NCERT Solutions Class 9 Social Science Civics Chapter 5 with Answers

We have completed the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 Social Science Civics Chapter 5 Democratic Rights NCERT Solutions Class 9 Social Science Civics Chapter 5 with Answers with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Prepare effectively for the exam taking the help of the Class 9 Social Science NCERT Solutions PDF free of cost from here. Students also can take a free NCERT Solutions of Democratic Rights NCERT Solutions Class 9 Social Science History Chapter 5 with Answers. Each question has right answer Solved by Expert Teacher. Download the Social Science NCERT Solutions with Answers for Class 9 Social Science Pdf and prepare to help students understand the concept very well.

NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter wise

Page No. 111

Exercises

Q1. Which of the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?

(a) Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms
(b) Christian missions set up a chain of missionary schools
(c) Men and women government employees get the same salary
(d) Parents’ property is inherited by their children

Answer: (d) Parents’ property is inherited by their children

Q2. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

(a) Freedom to criticise the government
(b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution

Answer: (b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution

Q3. Which of the following rights is available under the Indian Constitution?

(a) Right to work
(b) Right to adequate livelihood
(c) Right to protect one’s culture
(d) Right to privacy

Answer: (c) Right to protect one’s culture

Q4. Name the Fundamental Right under which each of the following rights falls:

(a) Freedom to propagate one’s religion
(b) Right to life
(c) Abolition of untouchability
(d) Ban on bonded labour

Answer: (a) Right to freedom of religion
(b) Right to freedom
(c) Right to equality
(d) Right against exploitation

Q5. Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your preference.

(a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens.
(b) Every country that gives rights to its citizens is a democracy.
(c) Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy.

Answer: (a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens. Every country which provides rights to its citizens might not be a democracy but it is essential for a democracy to provide rights to its citizens.

Q6. Are these restrictions on the right to freedom justified? Give reasons for your answer.

(a) Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security.
(b) Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population.
(c) The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections.

Answer: (a) This is justified. All citizens have the right to freedom, which allows them to go freely everywhere in the country. However, some regions are prohibited for security concerns, as the freedom of movement of every citizen could endanger India’s security. This is done to guarantee that the risk of loss of life and property is kept to a minimum
(b) In some circumstances, this is justified in order to preserve the cultural or ethnic character of the local population.
(c) This cannot be justified because it is against the freedom of speech and expression of the author. Every person in the country has a right to freedom of speech and expression.

Q7. Manoj went to a college to apply for admission into an MBA course. The clerk refused to take his application and said You, the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper’s positionâ€. Which of Manoj’s fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.

Answer: Manoj’s fundamental right to equality has been violated. Right to equality confers the right to get employment regardless of caste, gender, religion. The other right that has been violated is the right to freedom. This right confers freedom or personal liberty for anyone to seek a job.

Q8. When Madhurima went to the property registration office, the Registrar told her. “You can’t write your name as Madhurima Banerjee d/o A. K. Banerjee. You are married, so you must give your husband’s name. Your husband’s surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao.” She did not agree. She said “If my husband’s name has not changed after marriage, why should mine?” In your opinion who is right in this dispute? And why?

Answer: In this dispute, Madhurima is right. The Registrar, by questioning and interfering in her personal affairs, is violating her right to freedom. Also, the social question of adopting the husband’s surname has roots in a religious practice which treats women as weaker and inferior. In lieu of this, forcing Madhurima to change her name is an infringement on her right to equality and right to freedom of religion.

We Think the given NCERT Solutions for class 9 Social Science Civics book Chapter 5 Democratic Rights NCERT Solutions Class 9 Social Science History Chapter 5 with Answers with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 Social Science Democratic Rights NCERT Solutions Class 9 Social Science History Chapter 5 with Answers NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment