Going Places NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 8 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Chapter 8 Going Places with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of Going Places. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Prose

Page No: 79
Think As you Read

Q1. Where was it most likely that the two girls would find work after school?

Answer: Sophie and Jansie were both classmates and friends. On their way to home from school, both were discussing to find some work after schooling. Sophie was a girl of imagination and day dreaming. She thought of having a boutique. Jansie was very much aware about their financial conditions and family background. She knew that both were earmarked for the biscuit factory after passing school.

Q2. What were the options that Sophie was dreaming of? Why does Jansie discourage her to have such dreams?

Answer: Sophie had dreamt of having a boutique in the city. She dreamt of becoming a manager, a fashion designer or an actress. Jansie discouraged her from having such dreams as Sophie’s dreams were wild and impossible. She had neither the means nor the skills to achieve them.

Page No: 81
Think As you Read

Q1. Why did Sophie wriggle when Geoff told her father that she had met Danny Casey?

Answer: Sophie knew her father well. He would be angry if he knew of her meeting with the young Irish footballer, Danny Casey. She didn’t tell him. When Geoff told his father about it, he became angry. He turned Ms head to look at her with disdain. Sophie wriggled where she was sitting at the table.

Q2. Does Geoff believe what Sophie says about her meeting with Danny Casey?

Answer: Initially, Geoff is doubtful but when Sophie starts adding the details, he starts believing in her story. But when she tells him about the proposed date with Danny Casey, Geoff becomes sceptical.

Q3. Does her father believe her story?

Answer: No, Sophia’s father did not believe her story. When Geoff told him about the meeting, he expressed disbelief. Her father warned her that she would talk herself “into a load of trouble

Q4. How does Sophie include her brother Geoff in her fantasy of future?

Answer: Sophie was jealous of the fact that her brother had access to the world outside. She fantasises about going to these places with him some day in the future wearing a yellow dress. She fantasises that the world would rise to greet them.

Q5. Which country did Danny Casey play for?

Answer: Danny Casey played football for Ireland.

Page No: 85
Think As you Read

Q1. Why didn’t Sophie want Jansie to know about her story with Danny?

Answer: Sophie did not want that Jansie should know about her story with Danny. She had requested Geoff not to tell about it to anybody. Sophie was afraid that Jansie would tell about the story to all of her neighbourhood. That is why Sophie told Jansie that it was meant to be a secret.

Q2. Did Sophie really meet Danny Casey?

Answer: Though Sophie’s brother Geoff partly believed in her story and her father did not believe at all that she had met Danny, yet I think that Sophie had really met Danny Casey.

Q3. Which was the only occasion when she got to see Danny Casey in person?

Answer: I think the only occasion when Sophie got a chance to see Danny Casey in person was when she met her in the first part of the story. In the story when she meets him again she is just imaging about him or was creating his image in her mind. It is because in the second meeting the author has mentioned, ‘coming through the arcade she pictured him again outside Royce’s. Here the word ‘pictured’ is used in the sense to imagine or create someone’s image in one’s mind.

Page No: 85
Understanding the Text

Q1. Sophie and Jansie were class-mates and friends. What were the differences between them that show up in the story?

Answer: Sophie and Jansie were different from each other. Sophie was a dreamer who enjoyed creating her own fantasy world using her imagination. She showed an urge to transcend her working-class status and attain sophistication by pursuing the ambition of a fashion designer or an actress. Jansie, on the other hand, was more practical and realistic than Sophie. She tried to pull Sophie back to reality, but all in vain. Jansie’s sensibility and maturity are evident in her attempt to remind her friend that they were earmarked for the biscuit factory, and expensive dreams were inappropriate to their financial status.

Q2. How would you describe the character and temperament of Sophie’s father?

Answer: Sophie’s father was a hardworking man. He is described as a plump and a heavy-breathing man in a vest. His face was grubby and sweaty after the day’s hard work. When Geoff told him about Sophie’s meeting with Danny, he said nothing but looked at her disparagingly, knowing it to be untrue. When Sophie claimed that Danny had informed her that he was going to buy a shop, her father frowned knowingly. He dismissed Sophie’s claim as another of her “wild stories” and was afraid that she would talk herself “into a load of trouble”. This made her apprehensive of talking about such fantasies to him.

Her father, too, was a sports lover. This family of modest means depended on their only source of entertainment— watching football. They went to watch United play, each Saturday, as a “weekly pilgrimage”. As a sports enthusiast, he shouted encouragement to Danny and went to the pub to celebrate the sport team’s victory.

Q3. Why did Sophie like her brother Geoff more than any other person? From her perspective, what did he symbolise?

Answer: Sophie liked her brother Geoff more than any other person in the world. She could open her heart to him. She knew that Geoff was the person who would share her dreams. Geoff was an apprentice mechanic who had left school for three years. He had to travel for work to the far side of the city. He spoke very little and his silence always troubled Sophie very much. Moreover the words were to be prized out of his mouth like the stones from the ground. She was jealous of his silence and she thought him to be living in some other world which was unknown to her.

But Geoff was always the first with whom she always shared her secrets. She liked him more than anything. Sophie was a simple but plain speaking girl who had a strong faith in Geoff. Like every other sister she dreamt of riding behind her brother in their attractive dresses, to places where people would welcome and praise them. She wanted to be more affectionately with her brother among all his friends and to all his places. In his own way Geoff warned her that Casey must have strings of girls and she was one of them.

Q4. What socio-economic background did Sophie belong to? What are the indicators of her family’s financial status?

Answer: Sophie belongs to a lower middle class. She lives in a small house with her parents and two brothers, Derek and Geoff. When she returns home after school, she feels choked with the steam of the stove and is disgusted with the dirty dishes piled in a corner. Her mother’s back has become stooped and bent by handling all the household chores and responsibilities on her own. Her father is a hard labourer and her elder brother, Geoff works as an apprentice mechanic in a garage situated far away from his house. Her family wants Sophie to join work immediately after her school. These are some of the indicators of the financial status of Sophie’s family.

Page No: 85
Talking about the Text

Discuss in pairs.

Q1. Sophie’s dreams and disappointments are all in her mind.

Answer: Like every youth when he is about to leave the school, the struggle of thought begins even in Sophie. On their way back home. Sophie and Jansie discuss possibilities of work to be started. Sophie’s flight took off from boutique to shop manager, to an actress-cum-boutique owner to a fashion designer. Though both the girls, were earmarked for a biscuit factory.

Like every young girl, Sophie also fancied the world was prepared to greet her. She also had in her fancies a strong feeling of knowing the unknown, seeing the unseen and even meeting and welcoming the strangers. Though her father forbade her to be taken to unknown places and countries, yet Sophie expected Geoff to acquaint her to all new and strange things, people and places. She fancied the world greeting and applauding them.

Finally, in her fantasizing she had a lover Danny Casey in her mind. So she visited the perfect place for lovers and sat on the solitary wooden bench under the tree. She waited for her lover coming out of shadows but there was no sign of him. She became burdened with sadness.Thus Sophie’s dreams and disappointments are all of her own creations.

Q2. It is natural for teenagers to have unrealistic dreams. What would you say are the benefits and disadvantages of such fantasising?

Answer: Teenage is the phase of life which constitutes the major changes in the life of an individual. During this phase, a person learns many things, sets his career goals, and deals with peer pressure and the pressure of adults’ expectations. Hence, it is natural for teenagers to fantasize and to have unrealistic dreams.

Advantages: Fantasizing, based on realistic goals or the world around, provides a means to reach higher ambitions and dreams. Aspiring for higher career goals and working hard may ensure successful career prospects. Thus it instills confidence and a spirit to achieve one’s desire. In difficult situations of life it helps instill positivity and optimism. Those who do so can be judged as creative people.

Disadvantages: Fantasizing builds a gap between fantasy and reality. The realization of the disparity between one’s goals and capabilities may be painful. Non achievement may also lead to disappointment, depression or suicidal tendencies. Moreover, it is a sheer wastage of time for many.

We Think the given NCERT Solutions for class 12 English book Chapter 8 Going Places with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English Going Places NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment