Indigo NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 5 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Chapter 5 Indigo with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of Indigo. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Prose


Page No. 42
THINK AS YOU READ

Q1. Strike out what is not true in the following:

(a) Rajkumar Shukla was:

(i) a sharecropper
(ii) a politician
(iii) delegate
(iv) a landlord.

(ii) a politician

(b) Rajkumar Shukla was:

(i) poor
(ii) physically strong
(iii) illiterate.

(ii) physically strong

Q2. Why is Rajkumar Shukla described as being ‘resolute’?

Answer: Rajkumar Shukla is described as being ‘resolute’ because even after being told about the prior engagements of Gandhi at Cawnpore and other parts across the county, he does not quit. He continues to accompany Gandhi everywhere. Furthermore, he persistently asks Gandhi to fix a date for his visit to his native district of Champaran. His resolution and determination finally impresses Gandhi and the latter complies with his request.

Q3. Why do you think the servants thought Gandhi to be another peasant?

Answer: Shukla led Gandhi to Rajendra Prasad’s house. The servants knew Shukla as a poor yeoman. Gandhi was also clad in a simple dhoti. He was the companion of a peasant. Hence, the servants thought Gandhi to be another peasant.


Page No. 49
THINK AS YOU READ

Q1. List the places that Gandhi visited between his first meeting with Shukla and his arrival at Champaran.

Answer: Gandhi’s first meeting with Shukla was at Lucknow. Then he went to Cawnpore and other parts of India. He returned to his ashram near Ahmedabad. Later he went to Calcutta, Patna and Muzaffarpur before arriving at Champaran.

Q2. What did the peasants pay the British landlords as rent? What did the British now want instead and why? What would be the impact of synthetic indigo on the prices of natural indigo?

Answer: Most of the land which was fit for ploughing in the Champaran district was divided into large estates owned by Englishmen and worked by Indian tenants. Indigo was the chief commercial crop. The landlords compelled all tenants to plant three- twentieths or 15 per cent of their holdings with indigo and surrender the entire indigo harvest as rent. This was done by long-term contract.

The landlords learned that Germany had developed synthetic indigo. They thereupon obtained agreements from the sharecroppers to pay them compensation for being released from the 15 per cent arrangement. They did so because the synthetic indigo prices would be cheaper than the prices of natural indigo.


Page No. 51
THINK AS YOU READ

Answer: Gandhiji had always followed the voice of his conscience. He never supported anything immoral. He followed this principle all through his fight against the British injustice. He never paid evil for evil. He followed the principle of non-violence even as the authorities raised blows on him. His path was that of satyagraha non-violence for truth. Dandi March was a good example.


Page No. 53
THINK AS YOU READ

Q1. Why did Gandhi agree to a settlement of 25 per cent refund to the farmers?

Answer: For Gandhi the amount of the refund was less important than the fact that the landlords had been forced to return part of the money, and with it, part of their prestige too. So, he agreed to settlement of 25 per cent refund to the farmers.

Q2. How did the episode change the plight of the peasants?

Answer: The peasants were saved from spending time and money on court cases. After some years the British planters gave up control of their estates. These now reverted to the peasants. Indigo sharecropping disappeared.


Page No 54
UNDERSTANDING THE TEXT

Q1.Why do you think Gaffdhi considered the Champaran episode to be a turning- point in his life?

Answer: The Champaran episode began as an attempt to ease the sufferings of a large number of poor peasants. He got spontaneous support from thousands of people. Gandhi admits that what he had done was a very ordinary thing. He declared that the British could not order him in his own country. Hence, he considered the Champaran episode as a turning- point in his life.

Q2. How was Gandhi able to influence lawyers? Give instances.

Answer: The Muzzafarpur lawyers called on Gandhi in Champaran to brief him about their cases and talked about the fees they charged the sharecroppers. Gandhi reprimanded the lawyers for charging the poor sharecroppers hefty sums of money. He also said that freedom from fear would help the sharecroppers more than merely taking such cases to court.

When Gandhi courted arrest, he assembled Rajendra Prasad, Brij Kishor Babu, Maulana Mazharul Hut and several other prominent lawyers from Bihar. He asked them what they would do if he was sentenced to prison. A senior lawyer replied that they had come to him for advise and help, and if he went to jail, there would be nobody to advise them. They felt that if Gandhi being a complete stranger was prepared to go to prison for the sake of the peasants, then it would be a shameful desertion if they, not only as residents of the adjoining districts but also as those who claimed to have served these peasants, should go home. They went back to Gandhi and told him they were ready to follow him into jail.

Q3. “What was the attitude of the average Indian in smaller localities towards advocates of ‘home rule’?

Answer: Advocates of ‘home rule’ were considered the enemies of the British government. Anyone who snowed sympathy towards them was treated badly by the British. In smaller localities, the average Indian was afraid to show sympathy to the advocates of ‘home’ rule due to the fear of dire consequences. But there was a surprising drastic change that Gandhiji experienced in Muzzafarpur. Here he was welcomed at the station by J.B. Kriplani, who was a British employee, along with a large group of students. Not only this, his host was a government schoolteacher.

Q4. How do we know that ordinary people too contributed to the freedom movement?

Answer: Professor J.B. Kriplani received Gandhi at Muzaffarpur railway station at midnight. He had a large body of students with him. Sharecroppers from Champaran came on foot and by conveyance to see Gandhi. Muzaffarpur lawyers too called on him. A vast multitude greeted Gandhi when he reached Motihari railway station. Thousands of people demonstrated around the court room. This shows that ordinary people too contributed to the freedom movement.


Page No 55
TALKING ABOUT THE TEXT

Discuss the following:

Answer: In the story, Gandhi makes it possible for the sharecroppers of Champaran to shed their fear of the British landlords. According to Gandhi, freedom from fear is the first step towards self-reliance. However, it is unfortunate that the poor of the country are not free from fear, even decades after the independence. Their actions, work, etc. are still under pressure; they are under the mercy of the bureaucratic system. Furthermore, the poor live in a continual fear of the police, who instead of taking care, often end up maltreating them. The already poor farmers are becoming poorer, because of globalisation and the craze for the foreign products. This leaves them in the fear of further destitution.

Q2. The qualities of a good leader.

Answer: A good leader has a mass appeal. He rises from the masses, thinks for them and works for them. He is sincere in his approach. He is a man of principles. Truth, honesty, patriotism, morality, spirit of service and sacrifice are the hallmarks of a good leader. He never mixes politics with religion or sect. He believes in working for the welfare of the nation and does not think in the narrow terms of class, caste or region. Corruption and nepotism are two evils that surround a leader in power. The life of a good leader is an open book. There is no difference between his words and actions. Such good leaders are very rare. What we find today are practical politicians, who think of achieving their end without bothering about . the purity of means. The law of expediency gets the better of morality.

Page 55
WORKING WITH WORDS

Answer: Notice, summons, prosecutor, trial, plead, guilty, order, penalty, sentence, bail, judgement, prison, case, inquiry, evidence, commission.

List other words that you know that fall into this category.
Complaint, complainant, decree, defendant, witness, prosecution, defence, sessions, jury, verdict, decision.


Page 55
THINKING ABOUT LANGUAGE

Q1. Notice the sentences in the text which are in ‘direct speech’. Why does the author use quotations in his narration?

Answer: The author uses quotations in direct speech because to quote the actual words only this form of narration can be used. In direct speech, we use inverted commas to mark off the exact words of the speaker.

Q2. Notice the use or non-use of the comma in the following sentences:

(a) When I first visited Gandhi in 1942 at his ashram in Sevagram, he told me what happened in Champaran.

Answer: When the subordinate clause comes before the main clause, a comma is used to separate it from the main clause.

(b) He had not proceeded far when the police superintendent’s messenger overtook him.

Answer: No comma is used when the main clause comes before the subordinate clause.


We Think the given NCERT Solutions for class 12 English book Chapter 5 Indigo with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English Indigo NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment