Iswaran the Storyteller NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 3 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Moments Chapter 3 Iswaran the Storyteller with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of Iswaran the Storyteller. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Moments

Think about it

Q1. In what way is Iswaran an asset to Mahendra?

Answer: Iswaran was an obedient person. He was Mahendra’s cook. He was very caring and hardworking. He did all the jobs such as cooking meal, washing clothes and chatting with Mahendra at night. He obeyed his master with full dedication. So, he was an asset to Mahendra.

Q2. How does Iswaran describe the uprooted tree on the highway?
What effect does he want to create in his listeners?

Answer: With raised eyebrows and outstretched palms, Iswaran recounts the uprooted tree on the highway in a dramatic manner. He’d start by claiming that the road was desolate and that he was alone. Suddenly, he noticed what appeared to be a large bushy beast sprawled over the road. He was on the verge of turning around and returning. But when he got closer, he realized it was a fallen tree with dried limbs strewn across the ground. Suspense and a surprise finish to every minor incident he tells his readers is the impression he aims to achieve.

Q3. How does he narrate the story of the tusker? Does it appear to be plausible?

Answer: He narrates the story of the tusker with great confidence. First he builds up a sound background for it. With these the story seems convincing. It is because there is some supernatural in the incident.

Q4. Why does the author say that Iswaran seemed to more than make up for the absence of a TV in Mahendra’s living quarters?

Answer: The real culprit according to the king is the merchant because although his old father was the real murderer he was dead and someone had to be punishment in his place.
He escapes the punishment because he is too thin to be properly executed on the stake.

Q5. Mahendra calls ghosts or spirits a figment of the imagination.
What happens to him on a full-moon night?

Answer: Mahendra calls ghosts or spirits a figment of the imagination because he did not believe in ghosts. On one full moon night, Mahendra was woken up from his sleep by a low moan close to his window. At first he thought that it was a cat chasing mice. But the sound was too deep and guttural for a cat. He resisted looking outside as he did not want to witness a sight that might stop his heartbeat. But when the noise became louder, he could not resist himself from looking outside. When he lowered himself to the level of the windowsill he looked at a dark cloudy form clutching a bundle. He broke into a cold sweat and fell back on the pillow, panting.

Q6. Can you think of some other ending for the story?

Answer: The story can end like this : Mahendra now decides to take Iswaran to task. He tells Iswaran that there are no ghosts : What one thinks remains in the subconscious mind for long. When such situations arise, one starts fancying the things. These are of one’s subconscious level. There are no ghosts worth the name.


Talk about it

Q1. Is Iswaran a fascinating storyteller? Discuss with your friends the qualities of a good storyteller. Try to use these qualities and tell a story.

Answer: Undoubtedly, Iswaran is a fascinating storyteller. He is well-versed in story telling. Telling stories is an art. It is not everybody’s cup of tea. He has the quality of making others realise the true spirit of story. He makes use of gestures and dramatic skills to give sound effect. A good story-teller should be an epitome of the qualities below mentioned:

  • should have vivid imagination.
  • should have good oratorical skills.
  • should be able to act during narration.
  • should use punctuation properly during narration.
  • should have the ability to vary the tone according to the situation.
  • should have amusing personality.
  • should be capable of creating and maintaining interest of the listeners.

Extra Questions of Iswaran the Storyteller

Q1. Do you think the ghost Mahendra saw bn the night of the full moon was a real ghost?

Answer: No, I think the ghost Mahendra saw was a creation of a weak mind. Iswaran had made Mahendra’s mind a little weak by telling him the ghost story. When Mahendra rebuked him for believing in ghosts, he felt offended. To prove that he was right he himself posed as a ghost. So, that is why Mahendra thought that he had seen a ghost at that full moon night.

Q2. How does Iswaran describe the story of the elephant ? Does it appear to be plausible?

Answer: One day an elephant went mad, stamping oh bushes, breaking fences, smashing fruit stalls, mud pots and clothes. He even entered a school ground breaking through the brick wall. Iswaran who was in the junior class, whacked its third toe nail with a rod and it collapsed. No, the story does not appear to be plausible.

Q3. Who was Iswaran ? What all he did for his master ?

Answer: Iswaran was Mahendra’s cook, he was an asset to him. He cooked for him, washed his clothes and chatted away with his master at night. He often narrated stories which were very convincing.

Q4. Why was Iswaran called Mahendra’s asset ?

Answer: Iswaran was not only a trained cook but also very attached to his master, Mahendra, as he followed him everywhere he was posted. He not only took care of him by washing his clothes and cooking food but also gossiped with him in the night and told him various modified folk tales.

Q5. What sets Iswaran apart from other domestic helps ?

Answer: Iswaran was a class in himself. He was highly resourceful and a big help to Mahendra. He was a trained cook and to top it he narrated captivating and interesting stories to Mahendra at night.

Q6. Why did Mahendra become fond of Iswaran ?

Answer: Mahendra became fond of Iswaran because he was a very resourceful person and took very good care of him. He was a trained cook and could also arrange for things at a desolate place. In addition to this he took very good care of Mahendra.

Q7. How can you say that Iswaran was a fascinating story teller ?

Answer: Iswaran was a very fascinating and a drama story teller. He gave imaginative descriptions of various events. He used dramatic language and gestures to describe events and changed a simple event in suspense. His stories had surprise endings and unexpected narrations. He was influenced by thrilling novels and stories of Tamil authors. All stories had adventure, horror and suspense. All these elements made him a fascinating story teller and he could captivate any audience with his stories.

Q8. Write a brief character sketch of Iswaran.

Answer: Iswaran, Mahendra’s servant, was very devoted to him. He was not only a very welltrained and wonderful cook but also a good story teller. He was fond of reading thrillers and his narrations were influenced from those styles. He had to give up his job due to a practical joke played on Mahendra, his master. Life was not possible for Mahendra without him, as he was his asset, and he started living totally isolated.

Q9. Iswaran was a good cook as well as a good story teller “Elaborate with the help of example.

Answer: Iswaran was Mahendra’s <Jook and wholesale caretaker of Mahendra. He had an amazing capacity to produce vegetables and cooked ingredients seemingly out of nowhere. He not only could cook delicious meals but he was a good story teller. His descriptions were influenced by the Tamil authors he read. Even while narrating the smallest of incidents, he would try to make the account thrilling and full of suspense. Mahendra enjoyed listening to the stories told by Iswaran because of the way they were told. Thus, Iswaran was a real asset for Mahendra.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Moments book Chapter 3 Iswaran the Storyteller with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English Iswaran the Storyteller CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment