Keeping Quiet NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 3 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Poems Chapter 3 Keeping Quiet with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of Keeping Quiet. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Poems


Page No.96
Think it Out

Q1. What will counting up to twelve and keeping still help us achieve?

Answers: According to the poet, we should stop all our activities for a moment. Let us give up using all our machines and engines for a short while because most of our troubles are due to our hurry and becoming rash. We should do introspection and keeping still will pave our path for peace.

Q2. Do you think the poet advocates total inactivity and death?

Answers: No, he doesn’t advocate either total inactivity or death. He makes it quite clear that ‘stillness’ should not be confused with “total inactivity or equated to it. Total inactivity brings death. But Neruda has ‘no truck with death’. His stillness means halting of harmful and hostile human activities.

Q3. What is the ‘sadness’ that the poet refers to in the poem?

Answers: The poet refers to the sadness which all human beings experience because of the lifestyle of nonstop work, stress, aggression and destruction. This sadness comes because man does not understand himself.

Q4. What symbol from Nature does the poet invoke to say that there can be life under apparent stillness?

Answers: If the poet’s suggestion is accepted, there will be temporary stillness. But it doesn’t mean death. It is a short interval for renewed life and activity. We can see it in nature. The earth under the snow looks dead, with no activity and no growth. But let the spring blows its bugle, the snow will melt away and the seeds will sprout, the grass will grow. All activities of life will start again.

Q5. Choose a quiet corner and keep still physically and mentally for about five minutes. Do you feel any change in your state of mind?

Answers: Extension Activity: For self-study.


EXTRA QUESTIONS OF Keeping Quiet

Q1. What are the different kinds of wars mentioned in the poem? What is Neruda’s attitude towards these wars?

Answers: Green wars – cutting the trees, war with environment; war with gas—chemical or nuclear; war with fire, and war with ammunition. Every type of war is useless and must be given up. Whenever there is victory after a war, there are no survivors. War is only destructive.

Q2. Why shouldn’t we “speak in any language” and “not move our arms so much”?

Answers: People of the world speak in different languages. They indulge in unnecessary debates and disputes. Most of these arguments lead to destructive wars. The poet urges people to stop speaking in any language. They must speak through their hearts. So far men have moved their arms only to harm others. Therefore, the poet wants that they should not move their arms so much. Let these arms rest for once. Let a feeling of mutual understanding , be created among human beings.

Q3. What is the kind of a world that Neruda dreams of?

Answers: Neruda dreams of a calm, quiet and a peaceful world where the hallmark would be togetherness. He dreams of a world which is free of destructive activity.

Q4. How can suspension of activities help?

Answers: The poet believes that suspension of activities will allow men to introspect, which can help them by solving many of the problems based on caste, religion and nationality.

Q5. What does the poet ask the fisherman and the man collecting salt to dot What docs In-exactly want to convey by this?

Answers: Pablo Neruda is against any kind of violence. He addresses the fishermen and asks them not to harm whales living in the cold seas of the polar regions. He is also against any kind of self torturing. The man who is gathering salt has hint his hands. He asks this man to look after himself and take care of his injured hands.

Q6. What are the different kinds of war mentioned towards war?

Answers: The poet is against wars of all kinds. He wants a total stoppage of war. Green wars against the environment, wars with poisonous gases and wars with fire must be terminated (stopped) at once.

Q7. Why does one feel ‘a sudden strangeness’ on counting to twelve and keeping quiet?

Answers: Normally people are active and sounds of machines are heard. When we keep quiet and introspect, it will be a strange and unfamiliar moment; thus, we will feel ‘a sudden strangeness’ at this moment.

Q8. Earth is the best teacher. Why does the poet feel so?

Answers: The poet feels that Earth is the best teacher because it is quiet and calm, yet nurtures so much life on it. He implies that such silence is productive as serenity and tranquillity leads to progress.


Answers: Keeping quiet helps people pursue their goals single-mindedly. They need to understand that silence is productive and stillness is progress.

Q10. What alternative does Pablo Neruda suggest instead of indulging in wars?

Answers: Instead of indulging in wars, the people must come out in their best dresses with then- brothers. They should go out for a walk under the shady trees and enjoy themselves doing nothing. This would bring the feeling of togetherness among them.

Q11. Why does the poet fee! that we should not be so single-minded’?

Answers: People are generally single-minded. They want to focus on only one thing. They want to keep their lives going. They are ever busy in their pursuit. The poet wishes that they would not be so much absorbed with always remaining on the move. They must have some respite or rest. They too need peace or silence.

Q12. What symbol from nature does the poet invoke that there can be life under apparent stillness?

Answers: The poet uses nature as a symbol to explain his idea that there can be life under apparent stillness. An example from nature is the Earth itself, as, when everything seems dead, it later proves to be alive.

Q13. Which images in the poem ‘Keeping Quiet’show that the poet condemns violence?

Answers: The images of fishermen not harming the whales in the sea and wars leaving behind no survivors to celebrate victory show that the poet condemns violence. The poet’s refusal to have any association or dealings with death also shows that he is not in favour of any form of violence.


Q14. How would keeping quiet affect life in and around the sea?

Answers: Keeping quiet will prevent sea life from being harmed and the person collecting salt would look at his hurt hands. It will thus, help in maintaining an ecological balance and give everyone some time to introspect.

Q15. Why do men become sad? How can this sadness be overcome?

Answers: Men fail to understand themselves. They are always threatening themselves with death. When they realise their failure to understand themselves they become sad or helpless. Fear of death also makes them sad. Only a huge silence’ can interrupt this sadness. Such silence will do them good.

Q16. What are green wars? Who wage them and with what result?

Answers: Green wars mean war against environment or environmental degradation. It is waged by the people who exploit the nature for commercial use and the soldiers. It results in damage to the environment and ultimately harming humans.

Q17. Justify the title ‘Keeping Quiet’.

Answers: The title of the poem is quite appropriate and logical. It suggests the necessity of quiet introspection. The people of the world are overactive and always on the move. Their activities have caused untold troubles and sufferings. Keeping quiet will do them a lot of good. It will save them from many harmful and violent activities. Moreover, it will help in reflecting over the fate of man and help in creating a feeling of mutual understanding among human beings.

Q18. According to the poet, what is it that human beings can learn from nature?

Answers: Life under apparent stillness in attitude is the message which human beings can learn from nature. The Earth is never in a state of total inactivity. Nature continues to breathe and work even when there is stillness all around.


We Think the given NCERT Solutions for class 12 English Poems book Chapter 3 Keeping Quiet with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English Keeping Quiet NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment