We’re Not Afraid to Die… If We Can All Be Togethe NCERT Solutions for Class 11 English Chapter 2 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 11 English Hornbill Prose Chapter 2 We’re Not Afraid to Die… If We Can All Be Togethe with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of We’re Not Afraid to Die… If We Can All Be Togethe. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 11 English Hornbill Prose


Understanding the text

Q1. List the steps taken by the captain

(i) to protect the ship when rough weather began.

Answer: The first indication of the impending disaster was received around 6p.m. when an ominous silence took over the sea. The sky grew darker, and the wind dropped and a wave almost vertically hit them. The narrator stretched some canvas to cover the gaping holes. He slowed down the ship, dropped the storm jib, and lashed the mooring rope across the stern. He further instructed everyone to wear life jackets. They proceeded with every safety measure that could be done to protect them from the havoc of nature.

(ii) to check the flooding of the water in the ship.

Answer: As the starboard was open, the captain stretched canvas and secured waterproof hatch covers over the gaping holes. He also connected the spare electric pump, under the chartroom floor, to an out-pipe to drain out the water streaming in.

Q2. Describe the mental condition of the voyagers on 4 and 5 January.

Answer: On 4 January, after pumping out water continuously for 36 hours, the voyagers felt relieved. They consumed their first meal in two days. Their break was short lived. On 5 January, they faced a dangerous situation. The fear of death appeared huge and they underwent great mental stress.

Q3. Describe the shifts in the narration of the events as indicated in the three sections of the text. Give a subtitle to each section.

Answer: The three sections of the narration are as following:

a) Around the world voyage dreams

The narration opens with the narrator announcing his voyage along with his family members in July 1976. He also happily tells the readers about his dream to duplicate the world voyage and how he and his wife have been honing their seafaring skills for the past 16 years.

b)The wave hits
The happy sailing journey soon changes to a disaster after an almost vertical wave hits them and shakes the deck. Many waves subsequently hit the ship and wrecked it. They were swallowed by the waves and were trying every possible way to keep the ship together and avoid it from sinking. They tried to pump the water out and used canvas, electric pumps, jibs and other equipment available on the ship to make the best out of the situation.

c)Landed on the island
Eventually after days of trying and failing everyone lost hope and were waiting for their death. It was the hope and motivation that the kids had in their eyes that encouraged the author to take a 185 degrees steer course which landed them on Ile Amsterdam and they all were saved.


Talking about the text

Discuss the following questions with your partner.

Q1. What difference did you notice between the reaction of the adults and the children when faced with danger?

Answer: During the crisis the adults on board followed routine drills of ship rescue without getting emotionally embroiled. Their buoyant attitude helped them think out-of-the-box solutions to the unexpected crises facing them. The children were shell-shocked but courageously belittled their fears in consideration of their parents.

Q2. How does the story suggest that optimism helps to endure “the direst stress”?

Answer: The captain displayed optimism garnered from time-tested solutions. He followed a cool thought process, quick thinking skills, exemplary and persistent diligence, which helped his family belittle the troubles and reduce his stress, allowing him to think clearly and work fearlessly.

Q3. What lessons do we learn from such hazardous experiences when we are face-to-face with death?

Answer: All experiences in our life teaches us something that helps us further and changes our perspective. Some unfortunate and hazardous experiences teach us courage, perseverance, and tolerance towards everything life throws at us. These situations can be extremely uncomfortable for us in the beginning but once we come out of it, life feels better and fulfilling. It also makes us optimistic about the sun that we will see after the dark moment passes by. At that moment death does not become something we must fear but something we have enough courage to fight with. It brings everyone fighting against the odds closer.

Q4. Why do you think people undertake such adventurous expeditions in spite of the risks involved?

Answer: A human being’s life has become monotonous and mechanical. This deprives us of two important ingredients of happiness spontaneity and variety. Mechanical regularity produces discontentment as it is devoid of joy. Spontaneity and variety are needs of our instinctive nature that can only be satisfied by such adventures. Adventurous expeditions and other high level sports or activities break the monotony of modem life and provide opportunities to test our survival skills.


Thinking about language

Q1. We have come across words like ‘gale’ and ‘storm’ in the account. Here are two more words for ‘storm’: typhoon, cyclone. How many words does your language have for ‘storm’?

Answer: Our language has the following words for ‘storm’:

Toofan, Aandhi, Chakravat, Jhanjavat

Q2. Here are the terms for different kinds of vessels: yacht, boat, canoe, ship, steamer, schooner. Think of similar terms in your language.

Answer: ‘Naav’, ‘Nauka,’ ‘Jahaaz’ and ‘Kishti’ are some of the various words used in Hindi for the word ‘boat.’

Q3. ‘Catamaran’ is a kind of a boat. Do you know which Indian language this word is derived from? Check the dictionary.

Answer: ‘Catamaran’—from Tamil ‘Katta-maram’, which means ‘tied tree’.

Q4. Have you heard any boatmen’s songs? What kind of emotions do these songs usually express?

Answer: The boatmen’s songs invite other sailors to awaken, arise and come to the sea to explore its wealth. These are inspirational songs that provide moral support to the disappointed and sad boatmen.


Working with words

Q1. The following words used in the text as ship terminology are also commonly used in another sense. In what contexts would you use the other meaning?

knot, stern, boom, hatch, anchor

Answer:
Knot: a) interlacing, twining, looping, etc.
b) a group of persons.

Stern: firm, strict, uncompromising, harsh, hard etc.

Boom: a) deep, prolonged, resonant sound
b) to progress or flourish
c) to hit hard

Hatch: a) to bring forth, produce.
b) derive, concoct
c) to draw, cut, or engrave lines

Anchor: a) a person or thing that can be relied upon for support
b) host of an event.

Q2. The following three compound words end in -ship. What does each of them mean?

airship, flagship, lightship,

Answer:

Airship : Airship is a self-propelled, lighter than air aircraft device. It is also called a dirigible balloon. It works by gaining lift from a gas that is less dense than air around it. There are currently only 25 operating airships.

Flagship: Flagship is used by a commanding officer. It is the lead ship among a fleet of vessels and is the largest, fastest, and heavily armed.

Lightship: Lightship refers to a ship that is anchored at a specific location which flashes a very bright light guiding the ships to avoid dangerous areas.

Q3. The following are the meanings listed in the dictionary against the phrase ‘take on’. In which meaning is it used in the third paragraph of the account:

take on sth: to begin to have a particular quality or appearance; to assume sth

take sb on: to employ sb; to engage sb to accept sb as one’s opponent in a game, contest or conflict

take sb/sth on: to decide to do sth; to allow sth/sb to enter e.g. a bus, plane or ship; to take sth/sb on board

Answer: In the third para of the chapter, ‘take on’ is made use of in the meaning of ‘take sb on’ that is to engage sb; to employ sb

Some of the words are – We took on two crewmen …. To help us …..


Things to do

Q1. Given on the next page is a picture of a yacht. Label the parts of the yacht using the terms given in the box.

bow cabin rudder cockpit
stern boom mainsail mast

Answer:

Q2. Here is some information downloaded from the Internet on Ile
Amsterdam. You can view images of the isle if you go online.

Answer: Self Attempt


We Think the given NCERT Solutions for class 11 English Prose book Chapter 2 We’re Not Afraid to Die… If We Can All Be Togethe with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 11 English We’re Not Afraid to Die… If We Can All Be Togethe NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment