NCERT Solutions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation

ncertcourse.com offers you best answers for NCERT Solutions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation. This chapter designed by expert’s subject teachers to prepare students to score well. Here you find question wise complete detailed chapter questions and answers.


Class 12th Political Science NCERT Solutions Part A Contemporary World Politics

Q1. Which of the statements are ‘True’ about globalisation?

(a) Globalisation is purely an economic phenomenon.
(b) Globalisation began in 1991.
(c) Globalisation is the same thing as westernisation.
(d) Globalisation is a multi-dimensional phenomenon.

Answer:- (d) Globalisation is a multi-dimensional phenomenon.

Q2. Which of the statements is true about the impact of globalisation ?

(a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies.
(b) Globalisation has had a uniform impact on all states and societies.
(c) The impact of globalisation has been confined to the political sphere.
(d) Globalisation inevitably results in cultural homogeneity.

Answer:- (a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies.

Q3. Which of the statements is true about the causes of globalisation ?

(a) Technology is an important cause of globalisation.
(b) Globalisation is caused by a particular community of people.
(c) Globalisation originated in U.S.
(d) Economic interdependence alone causes globalisation.

Answer:- (c) Globalisation originated in U.S.

Q4. Which of the statements is true about globalisation ?

(a) Globalisation is only about movement of commodities.
(b) Globalisation does not involve a conflict of values.
(c) Services are an insignificant part of globalisation.
(d) Globalisation is about worldwide interconnectedness.

Answer:- (d) Globalisation is about worldwide interconnectedness.

Q5. Which of the statement is false about globalisation ?

(a) Advocates of globalisation argue that it will result in greater economic growth.
(b) Critics of globalisation argue that it will result in greater economic growth.
(c) Advocates of globalisation argue that it will result in cultural hemogenisation.
(d) Critics of globalisation argue that it will result in cultural hemogenisation.

Answer:- (d) Critics of globalisation argue that it will result in cultural hemogenisation.

Q6. What is worldwide interconnectedness? What are its components?

Answer:- World wide interconnectedness means the dependence of the countries upon each
other for political, ideological, economical and cultural purposes.
Its components include:
(a)Flow of capital
(b) Flow of ideas
(c) Flow of trade
(e) Flow of labour

Q7. How has technology contributed to globalisation?

Answer:- Technology has contributed to globalisation as :
(a) The print technology has had a considerable impact upon the transfer of ideas from one place to another.
(b) The media has helped in the communication and proliferation of ideas and alliances.
(c) The nuclear technology has led to the logic of deterrence at the global level.
(d) The transport technology has helped in the transfer of labour or human capital from one place to another.

Q8. Critically evaluate the impact of the changing role of the state in the developing countries in the light of globalisation?

Answer:- The role of globalisation upon state can be analysed as:
(a) The position of state being completely dominated by the market forces. The hegemonization of capitalists upon the state’s decision is a negative impact of globalisation upon the political realm.
(b) The position of state is also eased by globalisation because of technological developments , which help the state to run the territorial area efficiently.
(c) But majorly, it has restricted the role of state by minimising the autonomy of the former one.

Q9. What are the economic implications of globalisation? How has globalisation impacted on India with regard to this particular dimension?

Answer:- The economic implications of globalisation are:
(a) It revolves around the functions of IMF and World Bank.
(b) It revolves around the flow of trade between the countries.
(c) It results in the rapid economic development but less socialistic advancements.
(d) The creation of social safety nets is imperative to protect the people’s needs.
(e) The balance between the both and the theme of ‘Sustainable development’ is to be exercised.
It has affected the economic avenues of India upon the ideals of privatization and capitalism.
But the decrease in the socialistic tendencies leads to the economic inequalities.

Q10. Do you agree with the argument that globalisation leads to cultural heterogeneity?

Answer:- Yes, I do agree with the statement that the globalisation leads to cultural heterogeneity as it is responsible for the dynamic mixture of the cultures of different countries. For e.g. the jeans culture and khadi culture mixed in India and gave rise to new cultural clothing.

Q11. How has globalisation impacted on India and how is India in turn impacting on globalisation?

Answer:- The globalisation has affected India in following ways :
(a) The political globalisation has affected the political realms of India by minimising the role of state. The exploitative tendencies of entreprises have increased considerably by their excessive interference in political avenue.
(b) The economic globalisation has made the concentration of monetary power in the hands of 5%, which leads to drastic economic inequalities and wrong economic estimation.
(c) The cultural globalisation has created a new form of culture in the context of India, which is quite dynamic and diverse.
India has affected globalisation as it has increased the space for Asian economic and cultural avenues to have an effect upon the reductionist inclination towards the European dynamism. It has increased the third world sensitivity within the realm of Asian Globalisation

Extra Questions of Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation

Q1. Define Globalisation.

Answer:- Globalisation refers to integration of an economy with the other country based on interdependence.

Q2. What is WSF?

Answer:- WSF is the World Social Forum, a global platform to bring together a wide coalition of human rights activists, environmentalists and women activists .

Q3. How far is it correct to say that globalisation results in the erosion of state sovereignty?

Answer:- The globalisation affects the state sovereignty to some extent because the State Government have to follow the international decisions on various global issues.

Q4. What are two thrust areas of Globalisation?

Answer:- Globalisation has two thrust areas:

  1. Liberalisation provides freedom of trade and investment, eliminate restrictions imposed on external trade and payments and expand technological progress to globalise faster.
  2. Privatisation permits MNCs to produce goods and services inside the country to attract FDI.

Q5. Which factors have contributed to the process of globalisation?

Answer:- Process of globalisation is the result of:

  1. Historical factors.
  2. Role of international organisations like JMF and WTO.
  3. Liberalisation and privatisation.
  4. Technological innovations.

Q6. What are the economic consequences of globalisation?

Answer:- Following are the economic consequences of globalisation:
It deals with increasing the trade in commodities all around the world. The restrictions imposed by various states on each other’s imports have been removed.
Globalisation benefits some sections of society while other sections of society are left deprived. Developed countries gain more as compared to developing countries.

Q7. Can we say that Globalisation is only an economic dimension?

Answer:- No, globalisation is not only an economic dimension because it is a multi¬dimensional concept having political, economic and cultural manifestations. Globalisation is the process of exchange of ideas, capital, commodities and people.

Q8. “ Globalisation is a multidimensional concept”. Justify the statement.

Answer:- Globalisation refers to integration of an economy with the other countries based on interdependence. It is a multidimensional concept having political, economic, cultural manifestations. It is the process of exchange of ideas, capital commodities and people.

Q9. What is meant by flows in relation to globalisation?

Answer:- Flows in relation to globalisation refer to movement of ideas, capital, commodity and people from one part to another parts of world, which causes the process of globalisation to exist.

Q11. What is meant by social safety nets?

Answer:- Social safety nets refer to welfare measures implemented by states to provide social security to poor and weaker section of society who is at the receiving end of economic development.

Q12. What is meant by globalisation? Explain any three cultural consequences of globalisation.

Answer:- Globalisation is integration of an economy with the other economies alongwith the free flow of trade and capital. Its cultural consequences can be summed up as follows:

  1. The rise of uniform culture as cultural homogenisation.
  2. Global culture is imposition of western culture of rest of the world.
  3. Sometimes, external influences enlarge the choices or modify over culture without overwhelming the traditions.

Q13. Does globalisation lead to ‘cultural ho-mogenisation’ or ‘cultural heterogeniza- tion’ or both? Justify.

Answer:- Globalisation leads to both:

  1. Though cultural homogenisation is an arena of globalisation the same process generates the opposite effect also which prompts each culture to dominate over other culture resulting into heterogenisation.
  2. Globalisation leads to the rise of uniform culture known as cultural homogenisation i.e. the influence of western culture.
  3. The differences among powers remain the same despite the exchange of cultures. Hence it may be said that cultural exchange is only one of many processes.

Q14. Define globalisation. How is it different from internationalisation?

Answer:- For definition of globalisation, Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept. It has political, economic and cultural manifestations and these must be adequately distinguished.
It is different from internationalisation on the basis of following points :

  1. Internationalisation believes in the integrity of community whereas globalisation believes in one umbrella concepts and sharing of ideas between other states.
  2. Internationalisation believes in the use of resources of all the world equally for the benefit of mankind, but globalisation emphasise on the development of resources for the welfare and support of community.
  3. Internationalisation also believes in the universal brotherhood and international peace whereas globalisation believes in the concept of flows of ideas, people and commodities throughout the globe, it also encourages the richer countries to support the poorer countries’ economy.

Q15. Describe any three effects of globalisation on the culture of a country.

Answer:- The effects of globalisation on the culture of a country are :

  1. Cultural globalisation affects our food, clothes and thinking. But some times external influence simply enlarge our choices and sometimes they modify our culture without overwhelming the traditional norms, e.g. the burger is no substitute for a masala dosa and therefore does not pose any real challenge.
  2. In the same way blue jeans can go well with a homespun khadi kurta. Here the outcome of outside influences is a new combination that is unique. This clothing combination has been exported back to the country that gave us blue jeAnswer:
  3. The culture of the politically and economically dominant society leaves it imprint on a less powerful society, and the world begins to look more like a dominant power wishes it to be.
  4. This is dangerous not only for the poor countries but for the whole of humanity for it leads to the shrinking of the rich cultural heritage of the entire globe.
    So we can say that globalisation broadens our cultural outlook and promotes cultural homogenisation.

NCERT Lessons for Class 12 Political Science Part. 1

Contemporary World Politics

Leave a Comment