No Men are Foreign Solutions for Class 9 English Chapter 6 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Poems Chapter 6 No Men are Foreign with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of No Men are Foreign. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Poems


Thinking about the Poem

Q1. (i) “Beneath all uniforms …” What uniforms do you think the poet is speaking about?

Answer: The poet is speaking about the various kinds of dresses and outfits people wear.

(ii) How does the poet suggest that all people on earth are the same?

Answer: The poet suggests that all people on earth are the same as they breathe, buried, wake, sleep, hate, love and labour. The importance of the sun and air and water is equal for everyone. Everyone needs peace and suffers from starvation during wars.

Q2. In stanza 1, find five ways in which we all are alike. Pick out the words.

Answer: Words which suggest the five ways in which the poet draws similarity between all human beings are as follows: “no men are strange”; “uniforms”; “single body breathes”; “land our brothers walk upon”; and “earth like this, in which we all shall lie”.


Q3. How many common features can you find in stanza 2? Pick out the words.

Answer:

  • (i) They are aware of sun, air and water.
  • (ii) They Are fed by peaceful harvests.
  • (iii) Their hands are ours.
  • (iv) Their lines in the palms are the same as these (there) are in our hands.

Q4. “…whenever we are told to hate our brothers …” When do you think this happens? Why? Who ‘tells’ us? Should we do as we are told at such times? What does the poet say?

Answer: We are often told, by political leaders and people in power, under the label of patriotism to love our country and people more than others. This over a period of time cultivates hate in our hearts and we start to despise people of other nations. These ideas are aggressively propagated during the wars which eventually ends up harming humankind and profiting the political setups. People often end up listening to these propagandas and blindly follow the ideas which strain the universal brotherhood we all should have amongst us. The poet says to look beyond such boundaries and celebrate humankind, that is, all our similarities while respecting the differences. He asks us not to fall prey to such propaganda.


Extra Questions of No Men are Foreign

Q1. Who is the poet of ‘No Men Are Foreign’ of Class 9 English?

Answer: The author of the poem No Men Are Foreign” Class 9 English Beehive Chapter 6, is James Kirkup.

Q2. How do we defile and outrage the ‘human earth’ that is ours?

Answer: Hate breeds hatred. Narrow ideas pollute and defile this earth which belongs to all mankind. ‘Hells of fire and dust’ are our own creations. They pollute and outrage the ‘innocence of air that is our own’. We should remember that the mother earth belongs to all lands and all people.

Q3. What uniforms do you think the poet is speaking about in ‘No Men Are Foreign ‘

Answer: The poet James Kirkup uses literary metaphors in this poem of No Men Are Foreign, Class 9 English Beehive Chapter 6. One such metaphor used is the various uniforms that he talks about which the soldiers wear during wars. It shows the various geographic locations, nationalities, caste, creeds etc of the soldiers. With this, he tries to convey that those uniforms might be different but beneath those are human bodies with the same flesh and blood, same feelings and emotions.

Q4. How can we recognise and understand ‘common life’ in every land?

Answer: All human beings are woven in the wreath of humanity. If our vision is not clouded by narrow ideas, we can recognise and understand ‘common life’ in every land. All men are bom and brought up in the same way. They love, hate and sleep in the same way. Peace and love bind them together.


Q5. What is the summary of the No Men Are Foreign of Class 9 English?

Answer: No Men Are Foreign is a beautiful poem where the poet carefully explains that no matter what the caste, creed, race, gender, or ways of living is, humans have the same eyes, that is they communicate through the same emotions and feelings. The poet strongly opposes the idea of war and even goes on to compare it with hell. According to him, it is very much necessary to maintain harmony in our society despite all the differences.

Q6. How do all men living on the earth share the same fate?

Answer: All men living on this earth live and die the same way. They share the same fate. Beneath different kinds of colourful dresses and faces, all have the heart of man. While they live, they walk on the same earth. After their death, they will be buried under the same earth. The apparent differences of lands and race are only superficial and not real.

Q7. What does the poet ask us to remember in the last stanza?

Answer: The poet warns the ordinary and innocent people whose emotions and sentiments are stirred by some selfish people. Their immoral acts and poisonous views don’t deserve attention.

Q8. Beneath apparent differences of lands, races and uniforms there lies the same body—the human body. Comment?

Answer: No doubt, geography, religious, cultures and races divide lands and people. These division lead to conflicts and wars. Such man-made differences pollute the minds of people. Wars and conflicts defile the earth which is ours. Beneath all these divisions and differences, we should understand and recognise ‘common life’ which is same in every land. Hating the people of other lands means hating humanity and mankind. Let us weave ourselves in the common wreath of humanity. Let us not defile and destroy this earth which is ours. Let us understand once for all that all divisions of men are only superficial. The same soul runs through all men. The same heart throbs in all—the heart of man.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive Poems book Chapter 6 No Men are Foreign with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English No Men are Foreign CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment