On Killing a Tree Solutions for Class 9 English Chapter 8 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Poems Chapter 8 On Killing a Tree with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of On Killing a Tree. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Poems

Thinking about the Poem


I. Q1. Can a “simple jab of the knife” kill a tree? Why not?

Answer: No, a simple jab of the knife cannot kill a tree because the tree grows with a lot of nutrients and resources. Even if one cuts it, it will sprout again.

Q2. How has the tree grown to its full size? List the words suggestive of its life and activity.

Answer: The tree grows to its full size by absorbing years of sunlight, water, and air. It slowly grows out of the earth and sprouts leaves. The words suggestive of its life and activity are ‘grown slowly consuming the earth’, ‘rising out of it’, ‘feeding upon its crust’, ‘absorbing years of sunlight, air, water’, and ‘sprouting leaves’.

Q3. What is the meaning of “bleeding bark”? What makes it bleed?

Answer: Bleeding bark’ suggests the wound on the tree that is caused by a blow of knife. When the branches of a tree are chopped off, the tree bleeds (an oozy1 substance comes out). It expresses the pain of the tree.

Q4. The poet says “No” in the beginning of the third stanza. What does he mean by this?

Answer: The poet says “No” at the beginning of the third stanza to emphasize that simply cutting down the tree will not kill it. The tree would regrow and return to its previous size.


Q5. What is the meaning of “anchoring earth” and “earth cave”?

Answer: It means the earth that gives protection to the tree. The earth, that is, the soil keeps the tree in its grip and gives life to it. ‘Earth cave’ means a hole inside it. This looks like a small cave. The tree has its roots in it.

Q6. What does he mean by “the strength of the tree exposed”?

Answer: It takes much time to kill a tree. Nature gifts every tree with a healing touch that won’t allow it to die. If we cut the bark with a knife, the bleeding bark will heal. Then, from close to the ground green twigs will appear. If it is left unchecked, the tree will expand again to its former size.

Q7. What finally kills the tree?

Answer: When the tree is pulled out along with its roots and separated from the mother earth, one has to subject it to scorching sun and let it wither. This will finally kill the tree.


Extra Questions of On Killing a Tree

Q1. How is the tree finally killed?

Answer: The tree is murdered by being pulled out of the mother soil. When the tree’s roots are exposed to sunshine and air, they get burned and strangled. It then begins to wither. This process causes browning, hardness, twisting, and withering of the roots. The most essential thing to remember during this process is to take the root out of the anchoring (source of security) and stability (ground). This is basically how a tree is killed.

Q2. What type of poem is On Killing a Tree?

Answer: It is a protest poem composed in irregularly spaced stanzas. It does not employ standard poetic devices such as rhyme or regular metre. It is instead written in free verse. It does not exhibit any rhyme scheme. The central idea of the poem revolves around, as the name suggests, the killing of a tree. It explores the never say die attitude of a tree.

Q3. Describe the pulling out of the roots and the various processes of withering and dying of a tree after it.

Answer: The roots are the most sensitive parts of a tree. They remain hidden inside the earth for years. First root is to be pulled out of the anchoring earth. It is roped tied and pulled out entirely. The strength of the tree is totally exposed. Then starts the process of scorching and choking. The rootless tree is scorched in the sunlight. It is choked as it doesn’t get necessary oxygen for its survival from the air. Then the colour fades and hardens. It loses its proper shape. It twists and withers. Finally, it dies down.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive Poems book Chapter 8 On Killing a Tree with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English On Killing a Tree CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment