Poets and Pancakes NCERT Solutions for Class 12 English Chapter 6 with Answers

We have Provided the NCERT/CBSE Solutions chapter-wise for Class 12 English Chapter 6 Poets and Pancakes with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free NCERT Solutions of Poets and Pancakes. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

NCERT Solutions Class 12 English Flamingo Prose


Page 59
THINK AS YOU READ

Q1. What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up’?

Answer: The heat produced by the lights in the make-up room brought about a lot of discomfort to the actors in the make-up room. Hence the writer refers to this pain and trouble as ‘fiery misery’.

Q2. What is the example of national integration that the author refers to?

Answer: The make-up department included people from all parts of India. Initially a Bengali headed it. He was succeeded by a Maharashtrian who was assisted by a Dharwar Kannadiga, an Andhra, Madras Indian Christian, an Anglo-Burmese and the local Tamils. So it presented a picture of national integration.

Q3. What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios? Why was he disappointed?

Answer: The office boy applies make-up on the players who played the crowd. On the days of crowd shooting, he would mix his paint in a big vessel and apply it quickly and noisily on the faces of the players. He had joined the studios with the hope of becoming a star actor or a screen writer, director or lyrics writer. He was disappointed because he failed and remained only a ‘boy’.

Q4. Why did the author appear to be doing nothing at the studios?

Answer: The office boy had joined the studio years ago in the hope of becoming an actor or a screenwriter, or a director, or a lyricist. The fact that he ended up becoming none of these left him frustrated. According to him, “great literary talent was being allowed to go waste in a department fit only for barbers and perverts”. He used to direct his anger at the author even though it was meant for Kothamangalam Subbu.


Page No: 61
THINK AS YOU READ

Q1. Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?

Answer: The office was working in the makeup department but he was frustrated. Many years ago he joined the Gemini Studios in the hope of becoming a star actor or a top screen writer, director or lyrics-writer. But he slapped with paint the players who played the crowd. This work was suitable for barbers and perverts So his talent was being wasted.

For his frustration the office boy always directed all his anger towards No. 2, Kothamangalam Subbu because he was solely responsible for all his woes, ignominy and neglect at the studios.

Q2. Who was Subbu’s principal?

Answer: Mr. S.S Vasan, the founder of the Gemini Studios, was Subbu’s principal.

Q3. Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.

Answer: Subbu was a many-sided genius. He was born a Brahmin. It is a virtue in itself as it exposed him to more affluent situations and people. Second, he had the ability to look cheerful at all times. Third, he always had work for somebody. Fourth, he had great loyalty to his principal, S.S. Vasan, the Boss.

Answer: A lawyer used to be a part of the story department at the Gemini studios. Though, a legal adviser was supposed to be involved in legal matters, his cagey yet stupid idea led to the end of an actress’s career. Due to this, he was referred to as the opposite of a legal advisor, by the people.

Q5. What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?

Answer: The lawyer’s dress that he wore made him stand out from the others. He wore a pant, a tie and sometimes a coat also. Others put on a khadi dhoti with a slightly oversized and clumsily tailored white khadi shirt, which looked like everyone’s uniform.


Page No: 64
THINK AS YOU READ

Q1. Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?

Answer: The people at Gemini Studios wore Khadi and worshipped Gandhi, but beyond that they had no particular political interests or understanding. They only had opinions on communism, which they loathed and looked down on communists. They considered communists as heartless atheists who are devoid of emotions. They went about letting loose anarchy in the society.

Q2. Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios?

Answer: The lawyer’s dress that he wore made him stand out from the others. He wore a pant, a tie and sometimes a coat also. Others put on a khadi dhoti with a slightly oversized and clumsily tailored white khadi shirt, which looked like everyone’s uniform.

Q3. Name one example to show that Gemini Studios was influenced by the plays staged by MRA.

Answer: Madras and Tamil drama community included scenes of ‘sunset and sunrise in the manner of Jotham Valley’ in almost all of their plays. This shows how the plays, staged by MRA, influenced Gemini Studios.

Q4. Who was the Boss of Gemini Studios?

Answer: Mr. S.S. Vasan was The Boss of Gemini Studios.

Q5. What caused the lack of communication between the Englishman and the people at Gemini Studios?

Answer: The Englishman’s speech was peppered with words like ‘freedom’ and ‘democracy’ and the Gemini
family had no political interests, so they were dazed and a silent audience. Also, the Englishman’s accent was difficult to understand, because of which all communication had failed. He was basically a poet and that made no sense to the people whose life centered around a film studio.

Q6. Why is the Englishman’s visit referred to as unexplained mystery?

Answer: The Englishman’s visit to the Gemini Studios is referred to as an unexplained mystery because no one could decipher his identity, whether he was a poet or an editor. Besides, when he spoke no one at the studio understood what he intended to say as his accent was beyond their comprehension.


Page No: 65
THINK AS YOU READ

Q1. Who was the English visitor to the studios?

Answer: The English visitor to the studios was poet Stephen Spender, editor of British periodical ‘The Encounter’.

Q2. How did the author discover who the English visitor to the studios was?

Answer: Before investing money in participating in a short story contest organised by an English periodical The Encounter, the author did a research on the magazine. He went to the British Council Library where, while going through an issue of that periodical, he discovered that its editor was Stephen Spender, the poet that had once visited the studio.

Q3. What does ‘The God that Failed’ refer to?

Answer: “The God that Failed” is a collection of six essays by separate men of letters. They portray about the writers’ visits into Communism and their disillusioned return.


Page No: 66
UNDERSTANDING THE TEXT

Q1. The author has used gentle humour to point out human foibles. Pick out instances of this to show how this serves to make the piece interesting.

Answer: The instances of humour, used by the author, mark the eccentricities and idiosyncrasies without making any direct and rude comment on anybody. For instance, the author portrays the make-up artists and the usage of the pancakes in an interesting way. Even the caricature of Subbu is hilarious. The way he tries to help his principal by offering quick solutions to his problems is quite amusing. The episode of the legal adviser that inadvertently causes the end of an actress’s career is yet another example. The frustration of the office boy, the superficial praising of Gandhi, hatred of Communism and the ‘mystery’ surrounding Stephen Spender are some of the instances where the author has incorporated gentle humour.

Q2. Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?

Answer: Kothamangalam Subbu succeeded in securing the place closest to The Boss by means of flattery. He was not brilliant but a rather cheerful person and exceedingly loyal to The Boss. He offered solutions whenever The Boss was in a fix. Thus, the other employees considered him No.2 in Gemini Studios.

Q3. How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at Gemini Studios?

Answer: Gemini Studios had acquired a distinguished position not only in the sphere of film production but also for hosting a warmer stage for the visitors from England and other countries of the world. In 1952, the second visitor at Gemini studios was a poet (an editor) from England. The bosses of The Hindu and the Gemini Studios were giving him a big welcome at the studios. But no one in the studios was certain about the visitor or the purpose of his visit. At last, around four in the afternoon the poet arrived. He was a tall man, very English, very serious and very unknown to all of them. The Boss read out a long speech in his honour. Then the poet-editor spoke. His accent defeated every attempt to understand what the tall English poet was saying. So he could not have addressed more dazea and silent audience. No one knew what he was talking about.

The whole thing lasted an hour and all the audience could not communicate with him. They dispersed in utter bafflement. They could not understand what the English poet was doing at the studios. Asokamitran clears that the English poet also looked pretty baffled. He must have felt that sheer imbalance of his speech about the thrills and hardwork of an English poet. That was why, the visit remained an unexplained mystery.

Q4. What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?

Answer: The writer was a prose-writer. He wanted to send a short story for the short story contest organized by a British periodical by the name ‘The Encounter’.


TALKING ABOUT THE TEXT
Discuss in small groups taking off from points in the text.

Q1. Film-production today has come a long way from the early days of the Gemini Studios.

Answer: Film production is more technical nowadays. While earlier only five per cent of the shooting was done outdoors, nowadays outdoor shooting is no more limited to such a negligible percentage. The cameras and other equipments are more advanced allowing for more varied and accurate presentation.
The quality of make-up has improved many folds from the days of the Gemini Studios where only pancake was used. The people involved in various departments are experts in their specialized work, be it the director, producer, scriptwriter, lyricist or the actors. The overall quality of the films is more striking and lively.

Q2. Poetry and films.

Answer: In India poetry and films are intricately linked. The people at Gemini Studios, all claimed to have the talents of a poet. The main reason behind it was their monotonous and leisurely life at the studios. However, these people were not knowledgeable or educated enough to be poets. Unlike poetry, films can be enjoyed by people with little resources who cannot afford to cultivate taste for poetry and literature.

Q3. Humour and criticism.

Answer: The story is interspersed with instances dipped in subtle humour. The humorous instances, however, make interesting and relevant comments on the behavior of general people. A humorous story has more readers, a humorous film more viewers. This is because they provide entertainment and a respite from the tedious existence. Criticism by means of humour is more effective, hence writers and film-makers often use humorous elements in their works and make sarcastic comments and criticism.


We Think the given NCERT Solutions for class 12 English book Chapter 6 Poets and Pancakes with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 12 English Poets and Pancakes NCERT Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment