Structure and Functions NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 8 with Answers

Structure and Functions NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 8 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise. Class 8 Science Chapter 8 Structure and Functions with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students can take a free CBSE Solutions of Structure and Functions. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 8 Science Beehive Prose

Page No. 100

Exercise

Q1. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(a) Unicellular organisms have one-celled body. (T/F)
(b) Muscle cells are branched. (T/F)
(c) The basic living unit of an organism is an organ. (T/F)
(d) Amoeba has irregular shape. (T/F)

Answer: a) True
b) False
c) False
d) True

Q2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?

Answer:

Q3. Write short notes on the following.

(a) Cytoplasm
(b) Nucleus of a cell

Answer: (a) The cytoplasm is a fluid that contains all the cell organelles such as the Mitochondria, Ribosomes, Golgi bodies, etc. It is present between the nucleus and the plasma membrane, It helps in the exchange of materials between cell organelles. It is made up of eighty percent water and is usually clear and colourless.

(b) Nucleus of a cell is an important component of the living cell. It is located at the centre of the cell, It is separated from the cytoplasm by a membrane called nuclear membrane. It contains genetic material.

Q4. Which part of the cell contains organelles?

Answer: Cytoplasm, a fluid-like structure located inside the plasma membrane. It is a large part of the cell, which holds all the organelles of the cell such as the nucleus, mitochondria, Ribosomes, Golgi body, ER and all.

Q5. Make sketches of animal and plant cells. State three differences between them.

Answer:

Plant cellsAnimal cells
1) The outermost covering is cell wall which is made of cellulose.
2) Plastids (e.g., chloroplasts) are present.
3) Large vacuoles are present.
1) The outermost covering is the plasma membrane which is living material.
2) Plastids are absent.
3) No or small vacuoles Eire present.

Q6. State the difference between eukaryotes and prokaryotes.

Answer: (i) Eukaryotes have well-organized nucleus with nuclear membrane while prokaryotes do not have well organized nucleus.
(ii) Prokaryotic cell is generally smaller in size than eukaryotic cells.

Q7. Where are chromosomes found in a cell? State their function.

Answer: The nucleus contains thread-like structures called chromosomes. Chromosomes play an important role in the inheritance of characters. They carry genes that help in the transfer of characters from the parents to the offspring.

Q8. ‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.

Answer: Cells are the basic structural units of living organisms because all organism are composed of cell. The cells are the building block of life.The smallest functional unit of any part is a cell.

Q9. Explain why chloroplasts are found only in plant cells?

Answer: Chloroplasts contain a green pigment called chlorophyll. This green pigment is important for photosynthesis in green plants. This chlorophyll pigment traps solar energy and utilises it to manufacture food for the plant. Since animals do not photosynthesise, they do not require chlorophyll. Hence, chloroplasts are found only in plant cells.

Q10. Complete the crossword with the help of clues given below.

Across

  1. This is necessary for photosynthesis.
  2. Term for component present in the cytoplasm.
  3. The living substance in the cell.
  4. Units of inheritance present on the chromosomes.

Down

  1. Green plastids.
  2. Formed by collection of tissues.
  3. It separates the contents of the cell from the surrounding medium.
  4. Empty structure in the cytoplasm.
  5. A group of cells.

Answer:

Across

  1. CHLOROPHYLL
  2. ORGANELLE
  3. PROTOPLASM
  4. GENES

Down

  1. CHLOROPLASTS
  2. ORGAN
  3. MEMBRANE
  4. VACUOLE
  5. TISSUE

We Think the given CBSE Solutions for class 8 Science book, Chapter 8 Structure and Functions with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 8 Science Structure and Functions CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment