The Accidental Tourist NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 9 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Accidental Tourist. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Moments


Talk about it

Q1. Bill Bryson says, “I am, in short, easily confused.” What examples has he given to justify this?

Answer: Bill Bryson never had a pleasant journey. He got easily confused. Citing examples, he said that he could not easily find lavatory in a cinema hall and finally found himself standing nearby a self-locking door. At the hotels too, he asked his room number many a time in a day.

Q2. What happens when the zip on his carry-on bag gives way?

Answer: The side of the bag flew open and everything within was extravagantly ejected over- newspaper cuttings and other loose papers, a 14- ounce tin of pipe tobacco, magazines, passport, English money, film. His documents came falling down, coins bounced onto the floor and his fingers began to bleed as he had gashed his finger on the zip.

Q3. Why is his finger bleeding? What is his wife’s reaction?

Answer: While attempting to pull the zip with force, his finger gashed and began to bleed. His finger has become stuck in the zip of his bag, causing him pain. His wife is astounded at how he has wreaked havoc all around him. “I can’t believe you do this for a living,” his wife exclaimed, looking at him in wonder.

Q4. How does Bill Bryson end up in a “crash position” in the aircraft?

Answer: Once on an aeroplane Bill Bryson leaned to tie his shoelace. But then someone threw his seat back. He was knocked and pinned in a crash position. He had to catch the leg of the man sitting next to him. Then he managed to free himself.

Q5. Why are his teeth and gums navy blue?

Answer: On one occasion while on a plane, Bryson was writing some notes in his notebook and kept sucking on the end of his pen. The pen had leaked and his gums, teeth, tongue and chin were all coloured with navy blue ink.

Q6. Bill Bryson “ached to be suave”. Is he successful in his mission?List his ‘unsuave’ ways.

Answer: No, he is not successful in his mission to be suave. He does a lot of things in unsuave ways. He would rise from dinner tables looking as if he has just experienced an extremely localized seismic event, get in a car and close the door leaving 14 inches of coat outside, wear light-coloured trousers discovering at the end of the day that he has sat various times on chewing gum, ice cream, cough syrup and motor oil.

Q7. Why do you think Bill Bryson’s wife says to the children,
“Take the lids off the food for Daddy”?

Answer: Bill Bryson’s wife was aware of her husband’s travel habits. His wife was well aware of his proclivity for wreaking havoc on others. She asked her children to undertake routine chores for their father as a precaution. She says, “Take the lids off the food for Daddy,” to avoid any embarrassing situations, because she didn’t like her husband’s method of taking the lid off the meal.

Q8. What is the significance of the title?

Answer: The title is significant. It has ‘Accidental’ in it. It means ‘full of accidents’ or ‘by chance’. The author causes many ‘accidents’ while flying in the aeroplanes. There are many ‘accidents’ given in the story. So the title is significant. It is because it is related to this subject matter.


TALK ABOUT IT

To get confused and behave in ‘unsuave’ ways like Bill Bryson is normal and human. Tell your class about any similar situation that you found yourself in.

Answer: On January 1,20061 was invited to attend a party in a hotel. I was excited about it. When sitting round the table we were discussing about our past experiences, I got up to attend a telephonic call and moved outside. I was in such a hurry that I did not notice the waiter coming. I hit the tray and all the edibles fell upon the ladies and gentlemen sitting over there. Their clothes went dirty and they became furious. They started criticising me for my carelessness. It was such a scene where I felt embarrased. I left the party at once.

SUGGESTED READING

  • Three Men in a Boat by Jerome K. Jerome
  • Three Men on a Burnell by Jerome K. Jerome
  • Riding the Ranges by Bill Aitkin

We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Moments book Chapter 9 The Accidental Tourist with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Accidental Tourist CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment