The Adventures of Toto NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 2 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Moments Chapter 2 The Adventures of Toto with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Adventures of Toto. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Moments

Think about it

Q1. How does Toto come to grandfather’s private zoo?

Answer: Toto was owned by a tonga-driver who used to keep him tied to a feeding-trough. Grandfather felt that the monkey was out of place there. So, he decided to add the little monkey to his private zoo. He bought Toto from the tonga-driver for five rupees.

Q2. “Toto was a pretty monkey.” In what sense is Toto pretty?

Answer: Toto had bright eyes sparkling with mischief, pearly white teeth, quick and wicked fingers and a gracious tail which served as a third hand. The smile of Toto was cute and frightened elderly Anglo- Indian ladies. Altogether all these qualities made him pretty.

Q3. Why does grandfather take Toto to Saharanpur and how?
Why does the ticket collector insist on calling Toto a dog?

Answer: Toto takes a bath in a tub filled with hot water. It immerses each of its legs in the water and washes them with soap. Because monkeys are skilled at imitating others, Toto has learned how to bathe properly by watching the narrator do so. Toto enjoys taking baths in warm water. So, after checking the temperature of the water in the kettle, Toto sits in it. He’s probably too stupid to realize the dangers of boiling water, so he bobs his head up and down in the kettle.

Q4. How does Toto take a bath? Where has he learnt to do this? How does Toto almost boil himself alive?

Answer: Toto takes a bath like a man. He tests the temperature of the water with his hand. He applies soap and bathes. He has learnt this after seeing human beings bathing. Toto jumps into a kettle. It has water for heating. The water begins to heat up. He tries to come out. He jumps up and down. Grandmother sees him. She saves him from being burnt alive.

Q5. Why does the author say, “Toto was not the sort of pet we could keep for long”?

Answer: Though Toto was pretty and clever, he was very mischievous. He brought a lot of damage to the house by breaking dishes, tearing clothes and curtains. He also scared the visiotrs by tearing holes in their dresses. Furthermore, he didn’t get along well with other animals in the house too. One day Toto crossed the limits by picking up a dish of pullao and running on a branch to eat it. When scolded he threw off the plate and broke it. That’s when grandfather decided he had had enough of Toto because he couldn’t bear the losses that he incurred because of Toto’s mischief.

Talk about it

Q1. Do you have a pet? Is your pet mis-chievous? Tell the class about it.

Answer: Yes, I have a pet dog named Moti. My father had brought him from my maternal uncle’s house when he was very small. Moti is like a member of my family. I have special attachment to him. He is very active and vigilant. He is an epitome of loyalty. He keeps sitting beside the main gate at night. Whenever there is any unknown sound inside my house, he starts barking. All the members of my family love Moti very much. Moti proves to be really a gem many a time. He keeps us safe all the time. Our Moti is not mischievous. He is very sensible and sensitive as well. We feel secure in his presence. I pray to God to keep him healthy.


Extra Questions of The Adventures of Toto

Q1. Give-the names of Grandfather’s pets. Where did they live ?

Answer: The names of the Grandfather’s pets were Nana the donkey and Toto the monkey a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel and a goat. They lived in a big cage in the servant’s quarters.

Q2. Why did the grandfather hide Toto for some time when he brought him home?

Answer: Grandmother was not very fond of animals. When he used to bring a new artftnal or bird, she used to make a lot of fuss. To avoid this, grandfather hid Toto for some time and announced his arrival to her when she wps in a good mood.

Q3. How did Toto’slove for taking bathe almost led to his being half – boiled ?

Answer: Toto used to love taking bathe in hot water. Once when a kettle was kept on fire with water to boil for tea, Toto sat in it. When the water began to boil, Toto tried getting up but found outside cold. So he again sat down. He kept on hopping outside and then again inside and after sometime he started enjoying this game.

Q4. Who was Nana ? How did Toto tease Nana ?

Answer: Nana was the family donkey. Toto was kept in the stable with Nana, where Toto U9ed to tease Nana by fastbiting on to her long ears with his sharp little teeth. Even Nana got fed up with Toto.

Q5. How does Toto become a problem to grandfather while going to Saharanpur?

Answer: While going to Saharanpur, Toto behaved well. When grandfather was producing his ticket, Toto suddenly poked his head out of the bag. He gave the ticket collector a wide grin. The ticket collector insisted that grandfather must buy the ticket for the pet. And proved to be a big problem for grandfather.


Q6. How can you say that Toto was a mischievous pet ?

Answer: Toto was indeed a very mischievous pet. He tore the wall papers of the rooms, and also tore the school blazer. He troubled other fellow animals. He even managed to get himself into trouble by nearly half boiling himself in a kettle. He made holes in dresses and curtains. Once he even scared the ticket checker. He even broke dishes in the houses. He proved to be a big troublemaker for everyone. Thus, we can say that Toto was a mischievous pet.

Q7. Toto was not good enough to be kept at home.” Do you agree to this state-ment. Why/why not.

Answer: Yes, Toto was not good enough to be kept at home. He was upto some kind of mischief all the time. He tore the wall papers of the rooms, and also tore the school blazer. He troubled other fellow animals. He even managed to get himself into trouble by nearly boiling himself in a kettle. He made holes in dresses and curtains. Once he even scared the ticket checker also. He even broke dishes in the houses. Thus, it was not easy to keep him at home.

Q8. How does Toto take a bathe ? Where has he learnt to do this ?

Answer: Toto takes bathe in a tub’ of warm water. It puts its legs in the water one by one and applies soap as well. As monkeys are good at aping others, so Toto has learnt proper steps of bathing while watching the narrator doing the same. He wanted to take a bath and in order to do it, he sat in the boiling water of kettle also


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Moments book Chapter 2 The Adventures of Toto with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Adventures of Toto CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment