The Duck and the Kangaroo Solutions for Class 9 English Chapter 7 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Poems Chapter 7 The Duck and the Kangaroo with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Duck and the Kangaroo. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Poems

I

Said the Duck to the Kangaroo,
“Good gracious! how you hop!
Over the fields and the water too,
As if you never would stop!
My life is a bore in this nasty pond,
And I long to go out in the world beyond!
I wish I could hop like you!”
Said the Duck to the Kangaroo.

II

“Please give me a ride on your back!”
Said the Duck to the Kangaroo.
“I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’,
The whole of the long day through!
And we’d go to the Dee, and the Jelly Bo Lee,
Over the land, and over the sea;
Please take me a ride! O do!”
Said the Duck to the Kangaroo.

III

Said the Kangaroo to the Duck,
“This requires some little reflection;
Perhaps on the whole it might bring me luck,
And there seems but one objection,
Which is, if you’ll let me speak so bold,
Your feet are unpleasantly wet and cold,
And would probably give me the rooMatiz!” said the Kangaroo.

IV

Said the Duck, “As I sat on the rocks,
I have thought over that completely,
And I bought four pairs of worsted socks
Which fit my web-feet neatly.
And to keep out the cold I’ve bought a cloak,
And every day a cigar I’ll smoke,
All to follow my own dear true
Love of a Kangaroo!”

V

Said the Kangaroo, “I’m ready!
All in the moonlight pale;
But to balance me well, dear Duck, sit steady!
And quite at the end of my tail!”
So away they went with a hop and a bound,
And they hopped the whole world three times round;
And who so happy — O who,
As the Duck and the Kangaroo?


Extra Questions of The Duck and the Kangaroo

Q1. Write the central theme of the poem.

Answer: The poem gives us a message that we can get the things if we are polite in our behaviour. We should pay attention towards the feelings of others.

Q2. How did kangaroos react to duck’s request?

Answer: The kangaroo said that he required some thought. He had an objection that the duck’s feet were wet and cold. This might make duck sick.

Q3. How did the duck force the kangaroo to fulfil his desire?

Answer: The duck Spoke very politely. The Duck told kangaroo that it would sit quietly. Thus both would be able to go over the land and the sea.

Q4. Describe the Cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.

Answer: In the beginning of the poem, the cat was stuck in the tree. Dad was on the ground planning to bring the cat down. At the end of the poem. Dad was stuck in the tree and the cat was on the ground. However, the cat was very happy. It smiled and smirked.


Q5. Plan C was a success. What went wrong then?

Answer: Plan C was a success because the cat had come down the tree. The thing that went wrong was (that) the Dad was stuck in the tree.

Q6. Which phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best?

Answer: The phrase “A climber like me” expresses his self-confidence best.

Q7. The Kangaroo does not want to catch ‘rheumatism’. Spot this word in stanza 3 and say why it is spelt differently. Why is it in two parts? Why does the second part begin with a capital letter?

Answer: The word ‘rheumatism’ is spelt differently and is in two parts so that it can rhyme with ‘kangaroo’ in the following line. As a result of splitting the word into two and changing its spelling, ‘roo’ rhymes with ‘kangaroo’. The second part ‘Matiz’ begins with a capital letter because it is the first word of the line. In a poem, every line begins with a capital letter even if it is in continuation with the previous line. Hence, this has been done in order to enhance the poetic effect of the lines.

Q8. What preparations did the Duck make to keep out the wetness and cold of her feet?

Answer: The Duck gave a serious consideration over the matter. She bought four pairs of worsted socks that would fit her web-feet neatly. She also bought a cloak to keep out the cold. And every day she would smoke a cigar. She would do all such things out of her love towards the Kangaroo.


Q9. What promise did the Duck make to the Kangaroo and what did she assure him during the ride?

Answer: The Duck requested the Kangaroo to let her ride on his back. She promised to behave quite decently during the ride. She would sit silently without making a noise. She would say nothing but ‘Quack’. She assured him of her good conduct. They would hop over the land and the sea together.

Q10. How did the Duck ride on the Kangaroo’s back?

Answer: The Duck sat steady at the end of his tail. So that his balance might be maintained. She sat without speaking anything and hopped the world three times. She followed the instructions given by the Kangaroo and sat there without making any movement.

Q11. How did she express her intention to the Kangaroo?

Answer: She spoke to him most respectfully. She made a request to give her a ride so that she could also enjoy life. She promises to cover her wet-feet and smoke a cigar every day to fight against cold.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive Poems book Chapter 7 The Duck and the Kangaroo with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Duck and the Kangaroo CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment