The Happy Prince NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 5 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Happy Prince. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Moments


Think about it

Q1. Why do the courtiers call the prince ‘the Happy Prince’?
Is he really happy? What does he see all around him?

Answer: The courtiers used to call the prince ‘the Happy Prince’ because when he was alive, he did not know what tears were, for he lived in the Palace, where sorrow was not allowed to enter.
No, he was not happy anymore. When he died, he was made into a statue and placed at a height from where he could see the ugliness and poverty in the city.

Q2. Why does the Happy Prince send a ruby for the seamstress?
What does the swallow do in the seamstress’ house?

Answer: The seamstress was tired due to overwork. She was so poor that she could not buy oranges for her little sick son. Her son was thirsty. The Happy Prince saw the poor lady and her son. He felt pity for them. So, he sent a ruby for her. The swallow came to the poor woman’s house and laid the ruby on the table beside her. The bird fanned the boy’s forehead with wings and flew back to the Happy Prince.

Q3. For whom does the prince send the sapphires and why?

Answer: The sapphires were sent for two people by the Happy Prince: the young writer from across the city and the match girl. The young playwright was attempting to complete a play for the theatre’s director. He couldn’t write any longer because he was too cold, there was no fire in the grate, and hunger had rendered him unconscious. He gave the sapphire to the young playwright for him to sell it to a jeweler, purchase firewood, and finish the play. The Happy Prince then noticed a small match girl standing right below him in the square. She had dropped her matches in the gutter, and they were all ruined as a result. The Prince was well aware that if she did not bring home some money, her father would beat her. When The little girl hurried home, pleased after the swallow slid the jewel into her palm laughing.

Q4. What does the swallow see when it flies over the city?

Answer: The swallow flew over the city. He saw the rich making merry in their beautiful houses. There were beggars sitting at the gates. He saw the white faces of the hungry children. He also saw the watchman asking two hungry boys to run off.

Q5. Why did the swallow not leave the prince and go to Egypt?

Answer: Since the price had given away the two sapphires of his eyes, he had become blind. Therefore, the swallow decided to stay with the prince always. It can be inferred that the swallow was so touched by prince’s kindness that he decided to stay back rather than flying to Egypt and be with his friends. What this suggests is that kind hearted people always attract friends who will stay with them forever.

Q6. What are the precious things mentioned in the story? Why are they precious?

Answer: The precious things mentioned in the story are: the leaden heart of the Happy Prince and the dead bird.

They are precious because they were generous and kind. The Happy Prince sacrificed the ruby of his sword so that the poor seamstress could get her son’s fever treated. He even went on to sacrifice his sapphire eyes and became blind. He kept giving away the gold leaves of his statue to be helpful to the poor and needy.
The bird sacrificed his wish of going to Egypt with his friends and stayed with the Happy Prince instead. He ultimately sacrificed his life to stay with the prince and help people.
Thus, when God asked one of his angels to bring two most precious things, the angel brought the leaden heart of the Happy Prince and the dead bird.
The God said that the angel had rightly chosen them, as in his garden of Paradise, the little bird shall sing for ever more and in his city of gold, the Happy Prince shall praise him.


Talk About it

The little swallow says, “It is curious, but I feel quite warm now,
although it is so cold.” Have you ever had such a feeling? Share
your experience with your friends.

Answer: Man is a social animal. He is social because he is dependent on others to lead a satisfactory life. In this regard mutual help is required. Whenever we help others, there is a feeling of satisfaction. Whenever we are helped by others, we feel grateful. It is because helping others is the essence of life.

In this chapter the little swallow feels warmth when he helps the needy people. He does his act of selfless service with utmost dedication and sacrifice. Owing to this selfless service he becomes satisfied. Yes, I have experienced such a feeling many a time. I believe in helping others. Others too help me whenever I am in need. I help others considering it my duty. I remember the day when I started helping others. Since the day I feel more confident and have become a successful citizen. I feel the presence of God around me.

SUGGESTED READING

  • ‘The Selfish Giant’ by Oscar Wilde.
  • ‘How Much Land Does a Man Require?’ by Leo Tolstoy

Extra Questions of The Happy Prince

Q1. What did the Happy Prince ask the swallow to do for helping the young man in the garret ?

Answer: The Happy Prince ordered the swallow to pluck one of his eyes which were made of sapphire and take it to the man living in the garret who was very poor and could not write with an empty stomach.

Q2. What is the moral of the story The Happy Prince ?

Answer: The moral of the story is that we must help the poor and the needy. The prince set an example of this by giving his jewels to the poor. The swallow also proved to be a great example of love and sacrifice.

Q3. Why was the “Happy Prince” not really happy ?

Answer: When the ‘Happy Prince’ was alive, he did not know what tears and sorrow were. After his death, he could see the ugliness and misery of the city. Therefore, he weeps and is not really happy.

Q4. How did the prince and the swallow enable the playwright to finish his work ?

Answer: The playwright was very poor. He could not buy food and firewood. It was difficult for him to write a play without food and firewood. The Prince took pity on him and decided to help him by sending the sapphires with the help of the swallow.


Q5. In the story “The Happy Prince” what are the two most precious things ? What makes them so precious ?

Answer: The two most precious things were the leaden heart of the Happy Prince and the dead swallow. The former wept for the poor and helped them by giving sapphires, gold leave and ruby. While the latter helped the prince in his noble cause and sacrificed her life while staying with him.

Q6. Describe the statue of the Happy Prince as described in the beginning of the story ?

Answer: At the beginning of the story the statue was fixed on a tall column, full of thin leaves of gold on the
body, and had two sapphires for eyes. It had a large red ruby fixed on the hilt of the sword.

Q7. Where was the swallo going ? Why did he decide not go there ?

Answer: The little swallow was going to Egypt to join his friends. The happy Prince looked so sad that the swallow decided to stay back and be his messenger. The swallow died helping the happy Prince in the service of poor people.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Moments book Chapter 5 The Happy Prince with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Happy Prince CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment