The Road Not Taken Solutions for Class 9 English Chapter 1 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Poems Chapter 1 The Road Not Taken with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Road Not Taken. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Poems

Thinking about the Poem

I. Q1. Where does the traveller find himself? What problem does he face?

Answer: The traveller finds himself in the yellow woods at a point where the road forks into two. The problem that he faces is that he cannot decide which road to take to continue his journey since it is not possible for him to travel both roads at the same time.

Q2. Discuss what these phrases mean to you.

(i) a yellow wood

Answer: A forest in the autumn season.

(ii) it was grassy and wanted wear

Answer: The phrase “it was grassy and wanted wear” means that the road was full of grass as it has been less travelled. It wanted people to walk on it so that it can wear out

(iii) the passing there

Answer: The phrase is used with respect to the path he chose to walk or rather is used as ‘while walking the path’.

(iv) leaves no step had trodden black

Answer: The leaves had not changed their colour and turned black because of less people stepping on them. It could represent a path one may have never/seldom taken in life for the fear of uncertainty.

(v) how way leads on to way

Answer: Here, the poet refers to the fact that one road always leads on to another and so on.

Q3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them

(i) in stanzas two and three?

Answer: No, there is no difference between the two roads as the poet describes them in stanzas two and three as he says “the passing there had worn them really about the same” and that “equally lay in leaves no step had trodden black…”

(ii) in the last two lines of the poem?

Answer: In the last two lines of the poem, the poet says that there is a difference between the two roads because he took the road that was less travelled by other people and that made all the difference to his journey.

Q4. What do you think the last two lines of the poem mean? (Looking back, does the poet regret his choice or accept it?)

Answer: In the last two lines of the poem, the poet accepts the reality. The poet made a choice and -accepted the challenging path. He took the unexplored path in his life. He wanted to do something different in his life so he chose the less travelled road. No, he does not regret his choice.

II. Q1. Have you ever had to make a difficult choice (or do you think you will have difficult choices to make)? How will you make the choice (for what reasons)?

Answer: No, till now I have never been in a situation in which I had to make a difficult choice. Perhaps I am still too young to make an independent choice. Yes, I think later or sooner I will have difficult choices to make. After completing my general education, I will have to make choice of profession whether I should become and engineer or doctor or something else. I will have hundreds of option before me. Then it will be difficult to make a choice in between them. I will make choice according to my capabilities and strong points at that time. I will choose a path that gives me satisfaction and mental peace. I will not join the rat race for money. Like the poet in poem, I will choose a challenging and unexplored path in my life.

Q2. After you have made a choice do you always think about what might have been, or do you accept the reality?

Answer: I accept the reality after making a choice. Sometimes, I face odds or big difficulties. I think of what might have been if this thing had not come on the way. A person really tends to think of the choice made. It happens when one faces problems in the present. It is universal. Problems do keep coming. They make men think of their choices. These may be right or wrong. But choices can’t be redone.


Extra Questions of The Road Not Taken

Q1. Why did the poet have to choose one road?

Answer: The roads in the poem ‘The Road Not taken’ by Robert Frost symbolise the choices in life a person usually has to make. Making a choice can be tough or easy for the person. But making a choice or choosing a path takes the person where he/she is meant to be based on the choice they made. You cannot travel on two roads simultaneously. Hence, a choice needs to be made. The road that you do not choose is the choice you did not make when moving forward with the other choice.

Q2. What is the summary of the poem ‘The Road Not Taken’ of Class 9th English?

Answer: The Road Not Taken’ by Robert Frost talks about the different choices in life we experience. These choices or decisions are referred to as roads in the poem. Most of the time in life, you are faced with two or more choices. You pick one and move ahead with your choice. The decision not taken is referred to as the road not taken. The choice you make stays with you and decides your present and future.

Q3. What is Chapter 1 of Class 9 English Beehive about?

Answer: The poet of the poem ‘The Road Not Taken’ is Robert Frost. The main motive of the poem is to make the students aware of the complexities of life and how it provides us options. The roads that the poet is referring to implies to the many opportunities and options that life gives us and it is up to us to decide which options to choose.

Q4. Who wrote the poem ‘The Road Not Taken’ of Class 9 English?

Answer: The poem ‘The Road Not Taken’ is written by the American poet Robert Frost. He is also known for writing poems like “Stopping by the Woods on a Snowy Evening”, etc. He was born on 26 March, 1874 in California. This poem is one of his best known works. The way he has written and described nature in this poem is remarkable and is what makes it famous. His command over the language was greatly appreciated.


Q5. Describe the two roads that the author finds.

Answer: Both the roads were covered with undergrowth. The one which the poet took was “grassy” and apparently less used and thus, wanted wear.

Q6. Which road would you choose? Why?

Answer: A sample answer has been provided for students’ reference. It is strongly recommended that students prepare the answer on their own. I would always choose the path not tread upon before me. I like adventure and would want to explore new facets. I am always enthusiastic for venturing into something absolutely new, uncommon and unknown to the rest of the world.

Q7. The poet says “I took the one less travelled by, And that has made all the difference.” What is ‘the difference’ that the poet mentions?

Answer: The difference is probably the degree of success which he has achieved and the amount of happiness and fulfilment he must have felt by travelling the unexplored way.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive Poems book Chapter 1 The Road Not Taken with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Road Not Taken CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment