The Sound of Music Solutions for Class 9 English Chapter 2 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Chapter 2 The Sound of Music with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of The Sound of Music. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Prose

Thinking about the Text

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.

Q1. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?

Answer: Evelyn was not even seventeen when she went to the Royal Academy of Music.

Q2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed?

Answer: Evelyn’s deafness was first noticed when she was eight years old and it was confirmed when she was eleven.


II. Answer each of these questions in a short paragraph (30–40 words).

Q1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?

Answer: Percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music. He began by tuning two large drums to different notes. He asked her not to listen to them through her ears but to try and sense the sound in some other manner.

Q2. Name the various places and causes for which Evelyn performs.

Answer: Evelyn performs at music concerts. In a very hectic schedule, she manages to give solo performances. Apart from that, she performs free at prison and hospitals. Through music she wants to spread the message of love and peace to prisoners and sick people.


III. Answer the question in two or three paragraphs (100–150 words).

Q1. How does Evelyn hear music?

Answer: Evelyn does not hear music, she feels it. She senses the notes through different parts of her body. Initially, she was encouraged by percussionist Ron Forbes, who tuned two drums to different notes and asked her to sense the sound without using her ears. She realized that she could feel the higher drum from the waist up and the lower drum from the waist down. This exercise helped Evelyn to open up her mind and body to sounds and vibrations.

Evelyn explains that when she plays the xylophone, she senses the sound flowing up the stick and into her fingertips. She leans against the drums, stands barefoot on a wooden platform so that she can feel the vibrations. She says how her whole body including her hair is sensitive to her music and its resonances.


I. Tick the right answer.

  1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker.’
  2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.
  3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).
  4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).
  5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada).

Answer:

  1. The pungi was a ‘reeded noisemaker.’
  2. A barber transformed the pungi into a shehnai.
  3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were professional musicians.
  4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from Ali Bux.
  5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to Afghanistan.


II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick (✔) in the correct column. Discuss your answers in class

Bismillah Khan’s feelings about Posit­ive, Negat­ive, Neutral

  1. teaching children music
  2. the film world
  3. migrating to the U.S.A.
  4. playing at temples
  5. getting the Bharat Ratna
  6. the banks of the Ganga
  7. leaving Benaras and Dumraon

Answer:

  1. ✓Positive
  2. ✓ Negative
  3. ✓Negative
  4. ✓Neutral
  5. ✓Positive
  6. ✓Positive
  7. ✓Negative

III. Answer these questions in 30–40 words

Q1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?

Answer: Aurangzeb banned the playing of the pungi because of the shrill unpleasant sound of the instrument.

Q2. How is a shehnai different from a pungi?

Answer: Shehnai has a better tonal quality than pungi. It is a natural hollow stem pipe with holes on its body and is longer and broader than the pungi. Shehnai is, in a way, an improvement upon the pungi.

Q3. Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?

Answer: The shehnai was played traditionally in the Vishnu temple of Varanasi. His maternal uncle Ali Bux used to play the shehnai there. Bismillah Khan practised it in the temples of Balaji and Mangala Maiya. He changed it by creating Raagas in its playing.

Q4. When and how did Bismillah Khan get his big break?

Answer: Bismillah Khan got his big break with the opening of the All India Radio in Lucknow in 1938.

Q5. Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?

Answer: On 15 August 1947, Bismillah Khan played the Raag Kaafi on his shehnai from the Red Fort.
The event was historic because it was on the occasion of India’s Independence from British Rule.

Q6. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?

Answer: Bismillah Khan refused one of his student’s request to start a shehnai school in the U.S.A. because he would not live away from Hindustan, specifically, from Benaras, the River Ganga and Dumraon.

Q7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras.

Answer: In his initial years, Bismillah used to practice in the temples of Benaras and on the banks of River Ganga. Later, his love for India and Bernaras made him turn down the offer to head a shehnai school in the U.S.A.


Thinking about language

Question 1.
Look at these sentences.

  • Evelyn was determined to live a normal life.
  • Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers.

The italicised parts answer the questions:
“What was Evelyn determined to do?” and “What did Evelyn manage to do?” They begin with a to-verb {to live, to conceal). Complete the following sentences. Beginning with a to-verb, try to answer the questions in brackets.

1.The school sports team hopes ………….. (What does it hope to do?)
2.We all want ………….. (What do we all want to do?)
3.They advised the hearing-impaired child’s mother ………….. (What did they advise her to do?)
4.The authorities permitted us to ………….. (What did the authorities permit us to do?)
5.A musician decided to ………….. (What did the musician decide to do?)

Answers:

  1. to win
  2. to succeed
  3. to take her to a specialist
  4. play
  5. play a new Raaga

Question 2.

From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.

  1. the home of royal people (1) …………..
  2. the state of being alone (5) …………..
  3. a part which is absolutely necessary (2) …………..
  4. to do something not done before (5) …………..
  5. without much effort (13) …………..
  6. . quickly and in large quantities (9) ………….. and …………..

Answer:

  1. royal residence
  2. solitude
  3. an indispensable component
  4. improvise
  5. effortlessly
  6. thick; fast.

Question 3.

Tick the right answer.

1.When something is revived, it (remains dead/lives again).
2.When a government bans something, it wants it (stopped/started).

3.When something is considered auspicious (welcome it/avoid it).
4.When we take to something, we find it (boring/interesting).
5.When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use).
6.When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time).
7.When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).

Answers:

  1. lives again
  2. stopped
  3. welcome it
  4. interesting
  5. find it good and useful
  6. for the second time
  7. no longer upsetting

We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive book Chapter 2 The Sound of Music with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English The Sound of Music CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment