Wind Solutions for Class 9 English Chapter 2 with Answers

We have Provided the CBSE Solutions chapter-wise for Class 9 English Beehive Poems Chapter 2 Wind with Answers by expert subject teacher for latest syllabus and examination. Students also can take a free CBSE Solutions of Wind. Each question has right answer Solved by Expert Teacher.

CBSE Solutions Class 9 English Beehive Poems


Thinking about the Poem

I. Q1. What are the things the wind does in the first stanza?

Answer: In the first stanza, the wind shutters breaks the shutters of the windows, scatters the papers, throws down the books from the shelf, tears the pages of the books and brings showers of rain.

Q2. Have you seen anybody winnow grain at home or in a paddy field? What is the word in your language for winnowing? What do people use for winnowing? (Give the words in your language, if you know them.)

Answwer: Yes, I have seen my grandmother winnowing grain at home. “Fatakna” is the word in my language Hindi for ‘winnowing’. Winnowing basket is used for winnowing.

Q3. What does the poet say the wind god winnows?

Answer: The wind god winnows crumbling houses, crumbling doors, rafters, wood, weak bodies and crumbling hearts.

Q4. What should we do to make friends with the wind?

Answer: To make friends with wind we need to build strong homes with firm doors. We should also make ourselves physically and mentally strong by building strong, firm bodies and having steadfast hearts.

Q5. What do the last four lines of the poem mean to you?

Answer: In the last four lines, the poet inspires us to face the wind, which symbolises the hardships of our lives, courageously. He tells us that the wind can only extinguish the weak fires; it intensifies the stronger ones. Similarly, adversities deter the weak-hearted but make stronger those who have unfaltering will. In such a case, befriending the wind or the hardships of life makes it easier for us to face them.


Q6. How does the poet speak to the wind — in anger or with humour? You must also have seen or heard of the wind “crumbling lives”. What is your response to this? Is it like the poet’s?

Answer: There is a tinge of anger in the poet’s tone while speaking to the wind. Strong wind breaks away the fragile items human beings have put together. They cause plenty of damage and destruction to both life and property and human beings are bound to submit to the cruelty of nature. Storms, cyclones, gales, and intense winds cause havoc on the land. They uproot trees, bring down houses, electric posts, and claim an encumber of lives.

Yet, I do not agree with the poet that the wind only ‘crumbles lives.’ The wind is also responsible for bringing rains and contributing to the water cycle. It lowers the temperature of the land and helps as a carrier of pollen grains too. With advancements in technology, the wind is also utilized for the purposes of energy harnessing using wind power plants.

II. The poem you have just read is originally in the Tamil. Do you know any such poems in your language?

Answer: Yes, I have read another poem on wind. It is titled ‘Toofan‘ and was originally written in Hindiby Naresh Aggarwal.


Extra Questions of Wind

Q1. What is Winnowing called Class 9?

Answer: Winnowing is from the poem Wind in class 9. Although winnowing means to blow air through grain to remove chaff, the poet talks about winnowing more metaphorically. He says the wind god winnows weak crumbling houses, doors, rafters, and bodies to later crush them all. This implies all those who cannot endure the hardships presented to them by life perish after some time.

Q2. What does the poet ask us to do?

Answer: The poet wants us to realise the true nature and power of the wind. He advises us to build strong homes. The doors must be closed firmly. Weak hearts will never succeed. Let us make our heart strong and steadfast. The wind god leaves strength and steadfastness.

Q3. Who is the poet of Wind class 9?

Answer: Subramania Bharati, a renowned Tamil writer, journalist, and Indian independence activist, is the poet of the poem Wind in the NCERT Class 9 English Beehive textbook. He uses the symbolism behind natural phenomena like the wind to demonstrate the strength of the undaunting human spirit. The poem talks about the hardships humans face and how only the strong can withstand tough times. It is a poem that has been acclaimed critically and is quite well-known.

Q4. Does the wind god do what we tell him?

Answer: The wind god is all powerful. He is not influenced by any external factors. He doesn’t do what we tell him to do. Neither our requests nor our commands will influence him. He is mighty and sweeps away all weaklings with him. He loves strength and befriends with strong and steadfast hearts.


Q5. Describe the Last Four Lines of the Poem.

Answer: The poem’s last four lines talk about facing wind courageously. The lines symbolize the adverse situations and hardships of life. The poet inspires us to handle these challenging times with a lot of courage. Moreover, the wind has the power to extinguish only the weak ones. It does not stand a chance in front of the strong-hearted ones.

Similarly, adverse times take a negative toll on the weak-hearted ones. Healthy people with a steady mind will surpass the bad times as they face every situation courageously. The poet also asks us to befriend the wind just like we should befriend the difficulties of life. That way, we can win over every situation.

Q6. How does the wind become the cause of rain?

Answer: The wind sometimes becomes violent and appears to be a storm. It brings clouds with it from distant lands. There is no need to say that clouds bring rain. It is a universal truth and scientific fact that clouds bring rain from the blue sky.

Q7. What does the wind do with the books?

Answer: The wind tears the pages off and throws them down from the book shelf. The potent (powerful) wind scatters the books and sheets of paper on the floor. It disturbs everything.


We Think the given CBSE Solutions for class 9 English Beehive Poems book Chapter 2 Wind with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 9 English Wind CBSE Solutions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soons.

Leave a Comment